Τα προβιοτικά ασπίδα στις παιδικές λοιμώξεις

Curated article

 

Προβιοτικά για να είμαι υγιής!

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/health/arthro/51299/ta-proviotika-aspida-stis-loimoxeis/

«Η πρόσληψη προβιοτικών με τη διατροφή έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να υποφέρουν λιγότερο από λοιμώξεις και να κάνουν λιγότερες απουσίες στο σχολείο»

 

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που έχουν απασχολήσει πολύ την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τα οφέλη τους στον οργανισμό. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τις ευερετικές τους ιδιότητες στο γαστρεντερικό, μια νεα έρευνα όμως προβάλλει μια ακόμα “καλή” πλευρά των προβιοτικών ένατι των λοιμώξεων στα παιδιά.

 

Το 2007 πραγματοποιήθηκε έρευνα σε παιδιά ηλικίας 3-7 ετών τα οποία τον προηγούμενο χρόνο είχαν νοσήσει και απουσιάσει από το σχολείο τουλάχιστον 3 φορές με λοιμώξεις, είτε του αναπνευστικού, είτε του γαστρεντερικού. Στα παιδιά αυτά δόθηκε συμπλήρωμα προβιοτικών και πρεβιοτικών κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να ελεγχθεί αν μπορεί αυτός ο συνδυασμός να μειώσει την τάση για ασθένειες.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 50% των παιδιών δεν παρουσίασαν κανένα παρόμοιο περιστατικό, ενώ μόνο το 25% των παιδιών έλειψαν πάνω από μια φορά από το σχολείο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά ως προς την επίδραση κάποιων μικροβίων στη δημόσια υγεία και γι’αυτο τονίστηκε η αναγκαιότητα για περισσότερες μελέτες.


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι διαπιστώνουμε σε βάθος χρόνου ότι η φύση μας έχει εξοπλίσει με όλα τα απαράιτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε ή να προλάβουμε ασθένειες και λοιμώξεις.