Πώς μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε προβιοτικά;

Curated Article

 

Πως μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε προβιοτικά;

 

Πηγή: http://www.vitalife.gr/?p=652

 

«Σύμφωνα με τον πρόσφατο ορισμό που θεσπίστηκε από τον FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/World Health Organization), τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί (ζύμες ή βακτήρια, κυρίως λακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια) που όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν πλεονέκτημα υγείας στον ξενιστή», δηλαδή στον άνθρωπο.»

 

 

Η λέξη προβιοτικά σημαίνει «υπέρ της ζωής», δηλαδή τα ζωντανά, μη παθογόνα βακτήρια που δρουν υπέρ της ζωής του ξενιστή, ευνοόντας τα λειτουργικά βακτήρια του οργανισμού, με σκοπό να μειώσουν τα παθογόνα μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις. Περιέχονται σε πολλά τρόφιμα προσφέροντας πλήθος θετικών δράσεων σε όσους τα καταναλώνουν.

 

Που θα βρείτε τα προβιοτικά

 

Τρόφιμα

 

Τα πιο γνωστά τρόφιμα με προβιοτικά είναι τα γαλακτοκομικά. Μια καλή πηγή ειναι τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Για λόγους ασφαλείας τα γαλακτοκομικά προϊόντα παστεριώνονται με αποτέλεσμα να χάνουν και τα λειτουργικά τους βακτήρια. Στο εμπόριο κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα που έχουν εμπλουτιστεί με προβιοτικά μετά την παστερίωση. Δώστε βάση στην ετικέτα του τροφίμου που θα επιλέξετε, καθώς θα πρέπει να αναφέρει ότι περιέχει ζωντανή καλλιέργεια μικροβίων.

 

Τα προβιοτικά πρέπει να φτάνουν στον εντερικό αυλό και να μένουν εκεί μόνιμα. Γενικά υπάρχει η ανάγκη να ζούν και να πολλαπλασιάζονται για να φανούν οι ευεργετικές τους δράσεις, δυστυχώς όμως τα προβιοτικά που προοστίθενται σε κάποια ζυμωμένα γαλακτοκομικά δεν έχουν αυτή την ικανότητα.

 

Άλλα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι το τουρσί, το κεφίρ, το αριάνι, η πάστα φασολιών, το βουτυρόγαλο και η σάλτσα σόγιας.

 

Συμπληρώματα διατροφής

 

Καθώς τα προβιοτικά που υπάρχουν στα εμπλουτισμένα τρόφιμα δε μπορούν να αποικήσουν το έντερο για αρκετό χρονικό διάστημα, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα προβιοτικώνω, στε ακόμα κι αν αποβληθούν κάποια, να μείνει μια ικανή ποσότητα στο έντερο.

 

Στα συμπληρώματα μπορούμε να βρούμε διάφορους συνδυασμούς προβιοτικών ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Γενικά τα συμπληρώματα σε σχέση με τα τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη ποικιλία προβιοτικών και συνήθως γαλακτικών βακτηρίων που είναι πιο ανθεκτικά.

 

Κυκλοφορούν σε σκόνη, κάψουλες και υγρό. Με τη σκόνη τα βακτήρια οδηγούνται γρηγορότερα από κάθε άλλη μέθοδο στο γαστεντερικό σωλήνα. Οι κάψουλες είναι οι πιο διαδεδομένες και προστατεύουν καλύτερα το περιεχόμενο, ενώ η υγρή μορφή έχει μικρή διάρκεια ζωής και συνήθως είναι με συνδυασμό συντηριτικών για καλύτερη γεύση.

 

Πως θα διαλέξετε το κατάλληλο προβιοτικό;


Το πιο σημαντικό είναι να διατίθεται σε ζωντανή καλλιέργεια και σε επαρκείς ποσότητες. Πρέπει να διατηρείται ζωντανό περνώντας τα στάδια της πέψης και να έχει την ικανότητα να προσκολληθεί στο έντερο. Η συντηρησή του είναι σημαντική γιατί πρέπει να μένει ενεργό μέχρι την ημερομηνία λήξης, άρα είναι σημαντικό να επιλέγετε συμπληρώματα από αξιόπιστες εταιρίες.