Προβιοτικά: Τα μικρόβια που σας βοηθούν να γίνετε καλά

Curated article

 

Προβιοτικά: Τα μικρόβια που σας βοηθούν να γίνετε καλά

Πηγή: http://www.iatronet.gr/diatrofi/astheneies-diatrofi/article/24789/proviotika-ta-mikrovia-poy-voithoyn-na-ginoyme-kala.html

 

«Τα προβιοτικά δεν είναι απλώς πρόσθετα των τροφίμων ή συμπληρώματα, αλλά θα μπορούσαν να συμβάλουν στη θεραπεία ορισμένων νοσημάτων, σύμφωνα με ανακοινώσεις στο 7ο Συνέδριο με τίτλο «Προβιοτικά, Πρεβιοτικά& Νέα Τρόφιμα»

 

Το έντερο του ανθρώπου περιέχει 100 τριεκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι οποίοι ανήκουν σε 500 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Τα προβιοτικά είναι κι αυτά βακτήρια, αλλά είναι μη παθογόνα και βοηθούν στη διατήρηση των καλών μικροβίων του εντέρου. Μειώνουν το pH του εντέρου για να κάνουν ακατάλληλο το περιβάλλον για τα βλαβερά μικρόβια και για την ανάπτυξη φλεγμονών. Θεωρούνται λειτουργικά τρόφιμα και τα βρίσκουμε σε γαλακτοκομικά όπως το κεφίρ ή το αριάνι.

 

Αν τα πάρω που θα με βοηθήσουν;

 

Τα προβιοτικά έχουν απασχολήσει πολύ τον επιστημονικό κόσμο και έχει γίνει μια σειρά ερευνών για τα οφέλη τους. Η διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος είναι η πιο γνωστή τους δράση. Είναι σημαντικό γιατί βοηθούν στην αντιμετώπιση δύο διαφορετικών προβλημάτων, της δάρροιας και της δυσκοιλιότητας, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι διατηρούν άψογα την ισορροπία στον εντερικό αυλό.

 

Επειδή τα βακτήρια των προβιοτικών ενισχύουν τη φυσική χλωρίδα του σώματος χορηγούνται και σε κάποια γυναικολογικά προβλήματα, όπως οι μυκτητιάσεις, οι κολπίτιδες ή η κυστίτιδες. Νέες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά απέναντι και σε κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις και το σημαντικότερο ότι αν καταναλωθούν την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού το βρέφος θα παρουσιάσει λιγότερες αλλεργικές διαταραχές.

 

Επιπλέον, μειώνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, προλαμβάνουν φλεγμονές που μπορεί να παρουσιάσει το έντερο μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μειώνοντας και τις πιθανότητες για καρκίνο και βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη λακτόζη.

 

Συσχέτιση έχει γίνει και με τη ρύθμιση του βάρους γιατί παρεμποδίζουν το ένζυμο παγκρεατική λιπάση και αποκαθιστούν τη χλωρίδα του εντέρου. Τέλος φαίνεται να επιδρούν θετικά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Όπως βλέπουμε λοιπόν καλύπτουν μια μεγάλη λίστα παθήσεων.

 

Να επιλέξω τρόφιμα ή συμπληρώματα;

 

Όπως λέει και η λέξη τα συμπληρώματα είναι για να συμπληρώνουν τη διατροφή και όχι για να την αντικαθιστούν. Είναι χρήσιμα όταν δε μπορεί να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες μέσω της διατροφής. Τα προβιοτικά μπορείτε να τα βρείτε σε τρόφιμα όπως το κεφίρ ή το γιαούρτι, τα οποία μπορείτε εύκολα να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας. Στην περίπτωση όμως που χρειάζεται ενίσχυση ο οργανισμός σας για να αντιμετωπίσει κάποια πάθηση που επιμένει ή τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε θα χρειαστεί να λάβετε συμπλήρωμα, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.  Τα συμπληρώματα έχουν μεγαλύτερη ποικιλία προβιοτικών τα οποία απελευθερώνουν απ’ ευθείας στο έντερο και δρουν πιο άμεσα.