Προβιοτικά, Πρεβιοτικά και Συμβιωτικά: τι είναι και σε τι διαφέρουν;

Curated article

Προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιωτικά. Τι είναι και σε τι διαφέρουν.

Πηγή: http://www.fit365.gr/proviotika-prebiotika-symbiwtika-ti-einai-pou-diaferoun-diafores/

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος αναπτύσσει προβλήματα με το γαστρεντερικό του σύστημα. Οι άνθρωποι φαίνονται πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και διατροφικές ελλείψεις και φαίνεται ότι υπάρχει μια διαταραχή στη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού.

Στο γαστρεντερικό σύστημα υπάρχουν κάποια μη παθογόνα βακτήρια που ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, το προστατεύουν από λοιμώξεις και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μάλιστα μπορεί τα μικρόβια αυτά να ζυγίζουν μέχρι και 3 κιλά από το βάρος μας! Από το 1900 υπήρξε η ιδέα να ενισχυθεί ο οργανισμός με τα ίδια του τα μικρόβια, σήμερα τα προβιοτικά είναι διαδεδομένα και υπάρχει πάνω τους ένα πλήθος ερευνών που πιστοποιούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Προβιοτικά

Είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που περιέχονται σε ζυμωμένα τρόφιμα όπως το κεφίρ, διάφορα τυριά ή η μαγιά μπύρας. Είναι βακτήρια φιλικά στον οργανισμό που ισορροπούν τη λειτουργία του εντέρου. Μπορούμε να τα βρούμε είτε σε τρόφιμα είτε σε συμπληρώματα. Στα συμπληρώματα η ποσότητα των προβιοτικών είναι μεγαλύτερη και από τον κατασκευαστή έχει γίνει η μέριμνα ώστε να φτάσουν  ζωντανά στο έντερο.

Πρεβιοτικά

Είναι η τροφή των προβιοτικών και των άλλων φιλικών βακτηρίων. Πρόκειται για υδατάνθρακες που δε μπορούν να διαλυθούν μέσω της πέψης, όπως οι ίνες από σπαράγγια.

Συμβιωτικά

Είναι ο συνδυασμός των προβιοτικών και των πρεβιοτικών. Κάθε σωστή λύση θέλει μια καλή ομάδα, έτσι ακριβώς λειτουργούν κι αυτά. Τα πρεβιοτικά βοηθούν ώστε τα προβιοτικά να μείνουν περισσότερο στον οργανισμό και να τον ωφελήσουν.

Καλό είναι να χρησιμοποιούνται και τα δύο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και για τη σωστή θρέψη του οργανισμού, άλλωστε είναι πολύ εύκολο να συνδυαστούν είτε σε συμπληρώματα, είτε σε τρόφιμα!