Προβιοτικά: Οφέλη και αντενδείξεις

Curated article

Προβιοτικά: Οφέλη και αντενδείξεις

Πηγή: http://www.healthyliving.gr/2013/03/25/proviotika-ofelh-parenergeies/

 

«Πρόσφατα υπήρξε αμφισβήτηση για τα οφέλη των «ζωντανών» γιαουρτιών ενώ υπήρξαν και μελέτες που κατέγραψαν παρενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι τα προβιοτικά μπορούν να καταναλώνονται άφοβα από όλους.»

Τα προβιοτικά είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για αρκετές μελέτες, καθώς φαίνεται ότι το πεδίο δράσης τους συνεχώς μεγαλώνει.

Τι είναι τα προβιοτικά και που οφελούν;

Τα προβιοτικά είναι μια κατηγορία ευεργετικών μικροβίων για τον οργανισμό. Στο γαστρεντερικό μας σύστημα υπάρχουν περίπου 400 είδη μικροβίων φιλικά στον οργανισμό. Για να αναγνωριστεί ένα μικρόβιο ως προβιοτικό πρέπει να αναγνωρίσουν οι επιστήμονες ότι ασκει θετική επίδραση στην υγεία. Πρέπει να είναι ζωντανό μικρόβιο και να διατηρείται ζωντανό μέχρι την ημερομηνία λήξεις του προϊόντος.

Συνήθως περιέχονται στο γιαούρτι, στο κεφίρ ή σε κάποιους χυμούς. Τελευταία υπάρχει ενδιαφέρον από τη βιομηχανία τροφίμων να εμπλουτιστούν με προβιοτικά και κάποια αλλαντικά. Εκτός από τη διατροφή, τα προβιοτικά μπορούμε να τα πάρουμε και από συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει σαφώς μεγαλύτερη ποσότητα προβιοτικών.

Τα πρεβιοτικά μπορεί να μην είναι ζωντανά βακτήρια αλλά είναι η τροφή τους. Βοηθούν τα προβιοτικά να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν, συνήθως αυτά τα δυο καταναλώνονται μαζί για καλύτερα αποτελέσματα.

Τα οφέλη των προβιοτικών βρίσκονται κυρίως στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, προλαμβάνουν τον καρκίνο, τις μυκητιάσεις και τις φλεγμονές. Μπορεί ακόμα να έχουν και αδυνατιστική δράση!

Υπάρχουν και αντενδείξεις

Υπάρχουν επιστήμονες που αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα των προβιοτικών στηριζόμενοι σε κάποιες έρευνες όπου η χρήση προβιοτικών δεν έφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην αλλαγή της μικροβιοχλωρίδας του εντέρου προς το καλύτερο. Οι επιστήμονες αυτοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να φτάσουν ζωντανά τα προβιοτικά στο έντερο μετά την πέψη και αν φτάσουν θα είναι μια μικρή ποσότητα μη ικανή να αλλάξει το περιβάλλον.

Τα προβοτικά αντενδείκνυνται σε:

Ατομα με παγκρεατιτιδα καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θάνατο

Σε βρέφη κάτω των 6 μηνών γιατί δεν έχουν ώριμο πεπτικό σύστημα

Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή γιατί τα βακτήρια θα αναγνωριστούν σαν εισβολείς από τον οργανισμο.

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε την κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών.