Ποια τα οφέλη των συμπληρωμάτων προβιοτικών και πρεβιοτικών;

Curated article

Ποια τα οφέλη των συμπληρωμάτων προβιοτικών και πρεβιοτικών;

Πηγή: http://www.boro.gr/34006/proviotika-kai-ta-previotika-deite-tis-eyergetikes-idiothtes-poy-exoyn-sto-entero-sas

«Τα προβιοτικά, είναι ένα από αυτά τα θέματα που είδαν ξαφνικά το φως της δημοσιότητας δημιουργώντας μια νέα τάση και έξαρση στην αλόγιστη λήψη συμπληρωμάτων»

Ακούμε συχνά τελευταία για τα προβιοτικά που κάνουν καλό στην υγεία μας! Τα γνωρίζουμε όμως;

Τα προβιοτικά είναι ένα σύνολο μικροοργανισμών ακίνδυνων στον οργανισμό που βοηθούν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Πολλές φορές λόγω καθημερινότητας η εντερική χλωρίδα διαταράσσεται και εμφανίζεται διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά βοηθούν να διατηρηθεί η ισορροπία στο έντερο αυξάνοντας τα καλά βακτήρια και δημιουργώντας ακατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των παθογόνων μικροβίων. Τα πρεβιοτικά είναι η τροφή αυτών των μικροοργανισμών που τους βοηθάει να διατηρούνται και να πολλαπλασιάζονται.

Πως θα τα προσλάβετε από τη διατροφή;

Επειδή στα παστεριωμένα γαλακτοκομικά τα προβιοτικά καταστρέφονται, επιλέξτε γαλακτοκομικά που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά και αναγράφουν ότι περιέχουν ζωντανή καλλιέργεια βακτηρίων. Επίσης μπορείτε να τα βρείτε στο τουρσί, στη σάλτσα σόγιας και το κεφίρ.

Να πάρω συμπλήρωμα;

Το συμπλήρωμα διατροφής καλύπτει τις ανάγκες που δεν μπορείτε να καλύψετε με τη διατροφή. Αν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη δε χρειάζεται να πάρετε συμπλήρωμα, σε φυσιολογικές καταστάσεις.  Εάν όμως έχετε ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό η λήψη προβιοτικών μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά.

Τα προβιοτικά μειώνουν τις διάρροιες, τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ρυθμίζουν τη δυσκοιλιότητα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα κολπικών μολύνσεων. Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές παρενέργειες σε υγιή άτομα, όμως χρειάζεται προσοχή από άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή γιατί ο οργανισμός θα θεωρήσει τα βακτήρια εχθρικά και θα τους επιτεθεί. Επίσης, άτομα που πάσχουν από παγκρεατίτιδα καλό είναι να τα αποφεύγουν. Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό, το φαρμακοποιό ή τον διατροφολόγο σας.

Προτιμήστε συμπληρώματα σε μορφή κάψουλας, καθώς είναι η μορφή στην οποία τα προβιοτικά συντηρούνται περισσότερο αλλά και προστατεύονται καλύτερα από το όξινο περιβάλλον του στομάχου.

πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά, το απαραίτητο συμπλήρωμα προβιοτικών και η συχνή φυσική δραστηριότητα, που θα αυξήσει την κινητικότητα του εντέρου!