Ποιες τροφές ενισχύουν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος;
ouropoiitiko_sustima_pathiseis_trofes

Curated article

 

Ποιες τροφές ενισχύουν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος

 

Πηγή: http://www.diatrofi.gr/index.php/health/item/3630-Τροφές-κατάλληλες-για-το-ουροποιητικό-Πως-να-αποφύγετε-τις-συχνές-λοιμώξεις

 

«Υπάρχουν γενικές οδηγίες, που λίγο πολύ όλοι μας πρέπει να ακολουθούμε για να εξασφαλίσουμε την υγεία του ουροποιητικού μας συστήματος»

 

 

Ποια όργανα αποτελούν το ουροποιητικό σύστημα;

 

Με τον όρο «ουροποιητικό σύστημα» δεν αναφερόμαστε μόνο στην ουροδόχο κύστη. Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από 2 νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη αλλά και τη ουρήθρα. Τη σημασία αυτού του συστήματος θα αναγνωρίσετε εάν σκεφτείτε  πως τα νεφρά είναι που φιλτράρουν τα υγρά του οργανισμού μας, με σκοπό να αποβάλλουν ό,τι δε χρειαζόμαστε με τη μορφή των ούρων. Όταν η διαδικασία αυτή δε γίνει σωστά, δηλαδή τα νεφρά υπολειτουργούν, μαζεύονται στο αίμα ουσίες που προκαλούν ασθένειες. Οι λοιμώξεις που μπορεί να εμφανιστούν στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να είναι απο μια απλή ουρολοίμωξη, πέτρες στα νεφρά ή ακόμα και η νεφρική ανεπάρκεια.

 

Ποιοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις στο ουροποιητικό;

 

Σίγουρα έχετε συνδέσει στο μυαλό σας την ουρολοίμωξη με την πρόσληψη νερού και την ανάγκη για ούρηση. Η χαμηλή πρόσληψη νερού συνδέεται με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού γιατί δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα ούρων ώστε να απομακρυνθούν οι μικροοργανισμοί που τις προκαλούν. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο και η αναβολή της ούρησης είναι στους παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους λοιμώξεων.

 

Αν είσαι γυναίκα δυστυχώς έχεις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξεις λοίμωξη στο ουροποιητικό, καθώς είναι έτσι σχεδιασμένο το σώμα που η ουροδόχος κύστη είναι πιο κοντά στις πηγές μολύνσεων, όπως ο κόλπος και ο πρωκτός. Η κληρονομικότητα είναι άλλος ένας παράγοντας που παίζει ρόλο, καθώς έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και μια φορά να έχει εμφανίσει κάποιος γονιός ουρολοίμωξη μπορεί να αναπτύξει και το παιδί.

 

Άλλες καταστάσεις που ευνοούν τις λοιμώξεις είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα άτομα με νόσο Crohn και η παχυσαρκία.

 

Πως μπορείτε να αποφύγετε τις λοιμώξεις;

 

Μπορείτε να αποφύγετε ή να μειώσετε τις πιθανότητες να σας συμβούν αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, με κάποιες απλές συμβουλές. Καταναλώστε αρκετά υγρά, περίπου 3 λίτρα νερό την ημέρα ενυδατώνουν τον οργανισμό όσο χρειάζεται. Αποφύγετε το πολύ αλατισμένο φαγητό και μην κάνετε ότι δεν ακούτε το σώμα σας όταν σαν καλεί να ουρήσετε.

 

Η διατροφή είναι σύμμαχός σας

 

Υπάρχουν τρόφιμα που φαίνεται να προστατεύουν το ουροποιητικό σύστημα από λοιμώξεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Το πιο γνωστό τρόφιμο κατά των λοιμώξεων είναι το κρανμπερι, αφού δεν αφήνει τα μικρόβια να προσκολληθούν στην ουροδόχο κύστη. Επιπλέον, τα τρόφιμα που περιέχουν Βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια ή οι πιπεριές κάνουν τα ούρα πιο όξινα με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια. Τέλος, τροφές πλούσιες σε κάλιο ρυθμίζουν την απομάκρυνση ασβεστίου με τα ούρα.

 

Μία ακόμα ενίσχυση έρχεται από τα προβιοτικά, που βοηθούν τα νεφρά να απομακρύνουν τα παθογόνα μικρόβια. Έτσι, δώστε έμφαση σε τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, κεφίρ, γιαούρτι ή αριάνι. Άλλα τρόφιμα που βοηθούν μέσω της διούρησης, της αντιοξειδωτικής τους δράσης και της ιδιότητας του κατά της νεφρολιθίασης είναι η αγκινάρα, το αχλάδι, το καρότο, το λεμόνι, το καλαμπόκι, το κρεμμύδι και ο μαϊντανός.

 

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι κάτι δύσκολο να εντάξετε στη διατροφή σας αυτά τα τρόφιμα, άλλωστε η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.