Ποιες είναι οι βιταμίνες και ποιος ο ρόλος των συμπληρωμάτων;
vitamines_simpliromata_diatrofis

Curated Blog

 

Βιταμίνες και συμπληρώματα

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com/2016/03/vitamins.html

“Η δράση τους έγκειται στη ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό. Σημαντικό είναι πως δεν έχουν θερμιδική αξία και εμφανίζουν διαφορές μεταξύ τους ως προς τη δομή και τη λειτουργία.”

Βιταμίνες, μια λέξη που έχουμε συνδέσει άμεσα με την υγεία μας! Είτε νιώθουμε λίγο εξαντλημένοι, είτε είμαστε άρρωστοι, είτε θέλουμε απλά να δουλεύουν όλα ρολόι αναζητάμε τις βιταμίνες μας, είτε μέσω της διατροφής ή από κάποιο συμπλήρωμα.

Τι είναι όμως οι βιταμίνες;

Είναι οργανικές ουσίες που πρέπει να παίρνουμε από τη διατροφή γιατί δεν είναι εφικτό να συντεθούν στον οργανισμό μας. Τα καλά νέα είναι ότι οι βιταμίνες δεν ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά τα οποία μας δίνουν θερμίδες αλλά σ ’αυτά που μας προσεφέρουν τις υπηρεσίες τους “free”.  Βέβαια, όπως κάθε θρεπτικό συστατικό χρειάζεται στον οργανισμό μας στις κατάλληλες ποσότητες, η έλλειψή τους δημιουργεί προβλήματα, όπως ακριβώς και η υπερκατανάλωσή τους, όπως διαβάζουμε στο medlabnews.gr.

Ποιες βιταμίνες υπάρχουν;

Υπάρχουν οι λιποδιαλυτές και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Στις λιποδιαλυτές βιταμίνες ανήκουν οι A,D,E,K. Βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά τρόφιμα και απορροφώνται μόνο παρουσία λίπους. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι όλες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C. Ας τις δούμε όμως και πιο συγκεκριμένα.

Βιταμίνη C

Τη βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά, με τα εσπεριδοειδή να αποτελούν μια πολύ καλή πηγή! Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, συντηρεί το κολλαγόνο, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και την αξιοποίηση του φυλικού οξέος.

Βιταμίνη D

Ή αλλιώς βιταμίνη του ήλιου αφού το μεγαλύτερο ποσοστό συντίθεται στο σώμα μας όταν εκτεθούμε στον ήλιο! Στα τρόφιμα μπορούμε να τη βρούμε στα λιπαρά ψάρια, στα γαλακτοκομικά, ειδικά αυτά που είναι εμπλουτισμένα, στα αυγά αλλά και το κρέας. Η βιταμίνη D φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την οστεοπόρωση, καθώς η έλλειψή της εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Βιταμίνη Α

Άλλη μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκουμε στο συκώτι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά αλλά και σε κίτρινα ή πράσινα φρούτα και λαχανικά. Βοηθάει στην καλή όραση, την υγεία του δέρματος και είναι σημαντική για τις μυϊκές μεμβράνες.

Βιταμίνη Ε

Τη βρίσκουμε σε κάποια έλαια, στα αυγά, στο κρέας, στις γλυκοπατάτες ή τα φυλλώδη λαχανικά. Έχει αντιοξειδωτική δράση και στην καλή καρδιακή λειτουργία αλλά και στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Βιταμίνη Κ

Μπορούμε να τη βρούμε σε πρασινα φυλλώδη λαχανικά, στα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα εντόσθια και σε διάφορα έλαια. Παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και ενισχύει την σκελετική υγεία τοποθετώντας το ασβέστιο στα οστά.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Τις βρίσκουμε στη μαγιά μπύρας, στα δημητριακά, στο κρέας, στο ψάρι, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά αλλά και στα όσπρια ανάλογα με τη βιταμίνη Β που θέλουμε. Βοηθούν την απελευθέρωση ενέργειας από τα τρόφιμα, διατηρούν το νευρικό σύστημα ακέραιο και προάγουν τη σωστή ανάπτυξη και αναπαραγωγή.

Να τις πάρω σε συμπλήρωμα;

Τα συμπληρώματα διατροφής όπως λέει και η λέξη είναι για να καλύπτουν ότι δεν καλύπτει η διατροφή μας, όχι για να την αντικαταστήσουν. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής όμως είναι τόσο γρήγορος που συνήθως η διατροφή μας είναι ελλιπής.

Οι βιταμίνες που θα διαλέξετε πρέπει να έχουν γνωστοποίηση από τον ΕΟΦ, να περιέχουν βιταμίνες σε επαρκείς ποσότητες και να μην περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμινών που συσσωρεύονται στο συκώτι, όπως η βιταμίνη Α.

Τα συμπληρώματα βιταμινών δεν έχουν θερμίδες, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το σωματικό σας βάρος. Τα άτομα που τις έχουν περισσότερη ανάγκη είναι άτομα με έντονη σωματική και πνευματική κόπωση, ηλικιωμένοι, ενήλικες που αντιμετωπίζουν κάποια κατάσταση όπως κόπωση, αναιμία, οστεοπόρωση, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, παιδιά στην ανάπτυξη, εγκυμονούσες και άτομα που χρειάζονται αντιοξειδωτική προστασία, όπως καπνιστές και άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις. Μπορούν να βοηθήσουν και να αποδώσουν μεγαλύτερα οφέλη όταν η χρήση τους είναι καθημερινή!