Ποια τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά

Curated article

 

Ποια τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά;

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/12453

 

«Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που υποκινούν τους φυσικούς πεπτικούς χυμούς και τα ένζυμα και διατηρούν τη σωστή λειτουργία των πεπτικών μας οργάνων.»

 

Τα προβιοτικά, αν και βακτήρια, είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο μάλιστα ιδιαίτερα ωφέλιμα. Τα παίρνουμε μέσω της διατροφής ή μέσω συμπληρωμάτων και φτάνουν στον εντερικό αυλό όπου και εγκαθίστανται. Εκεί βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αυξάνοντας τα καλά βακτήρια και κάνοντας το κλίμα αφιλόξενο για τους «κακούς» ξενιστές.

 

Κάποιες συμπληρωματικές τους λειτουργίες είναι η αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και η αύξηση της ικανότητας του να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση που λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, ώστε μαζί με τη δράση των προβιοτικών να έχετε και μεγαλύτερη απορρόφηση. Αν και τα συμπληρώματα έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα προβιοτικών, μπορούμε να τα βρούμε και από τα τρόφιμα.

 

Ποιά τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά;

 

Γιαούρτι: είναι ένα προϊόν που από τη φύση του περιέχει προβιοτικά. Για ακόμα μεγαλύτερο όφελος, επιλέξτε ένα γιαούρτι εμπλουτισμένο με προβιοτικά.

 

Κεφίρ: Είναι ένα γαλακτοκομικό που έχει υποστεί ζύμωση και ωριμάζει με σπόρους κεφίρ. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα ένζυμα.

 

Ξινολάχανο: Είναι ένα λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση, είναιθρεπτκό και βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών.

 

Μαύρη σοκολάτα: Μια καλής ποιότητας σοκολάτας μπορεί να εμπλουτιστεί σε προβιοτικά πολύ περισσότερο από ότι τα γαλακτομικά.

 

Τουρσί: Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας με αλάτι και νερό που αυξάνουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων.


Ψωμί: το ψωμί με προζύμι έχει γαλακτοβάκιλλους που βοηθούν στην καλύτερη πέψη.