Ποια είναι τα οφέλη των Ω-3 λιπαρών οξέων

Curated article

 

Ποια τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων

 

Πηγή: http://healthview.gr/περιεχόμενο/journal/3557/τα-οφέλη-των-ω-3-λιπαρών-οξέων

 

«Τα ευεργετικά οφέλη των ω-3 δεν περιορίζονται μόνο στις καρδιαγγειακές νόσους.»

 

Έχει αρχίσει να διαφοροποιείται η γενική αντίληψη ότι τα λιπαρά είναι βλαβερά, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι υπάρχουν και “καλά” λιπαρά, που βοηθούν την υγεία μας. Για παράδειγμα, εώ γνωρίζαμε ότι για ένα υγιές καρδιαγγειακό έπρεπε να περιορίσουμε το λίπος, τώρα φαίνεται ότι πρέπει να περιορίσουμε τα κορεσμένα λιπαρά και αυξήσουμε τα ω-3 λιπαρά οξέα και γενικώς τα καλά λιπαρά! Έτσι αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολλά τα οφέλη των ω-3 λιπαρών, με τα πιο γνωστά να αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα.

 

Τα οφέλη των ω-3 λιπαρών πέραν της υγείας της καρδιάς

 

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων και στον καρκίνο. Έρευνες έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορος, ιχθυέλαια, συμπληρώματα διατροφής), μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του εντέρου. Ναι μεν η πρόληψη είναι πολύ σημαντική αλλά συμμετέχουν και στην επιβράδυνση την ανάπτυξης του νέου καρκίνου, όπως επίσης βοηθούν και στις χημειοθεραπείες.

 

Πως βοηθούν  τα ω-3 λιπαρά;

 

Πιθανώς μέσω 2 οδών. Αρχικά, μειώνουν την παραγωγή ενώσεων που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό και μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου. Μια δεύτερη λειτουργία που παρατηρείται είναι η δράση τους πάνω στα ίδια τα καρκινικά κύτταρα που δε τους επιτρέπει το σχηματισμό νέων αιμοφόρρων αγγείων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

 

Πως θα οφεληθείτε από την πρόσληψή τους;

 

Προτείνεται η αύξηση της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων από τη διατροφή, μέσω των λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο γαύρος, ο τόνος ή κάποιων σπόρων, όπως ο λιναρόσπορος. Επιπλέον, μπορείτε να τα βρείτε και σε μορφή συμπληρώματος.