Οι ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου

Curated article

 

Οι ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου

 

Πηγή: http://www.healthview.gr/περιεχόμενο/άρθρο/1085/ήλιος-και-ωφέλιμες-ιδιότητες-του-ήλιου

 

 

«Τις ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου αποκαλύπτουν οι νέες έρευνες, που έρχονται από πανεπιστήμια διεθνούς κύρους της Γηραιάς Αλβιώνας και της Αμερικής, επιβεβαιώνοντας πως η έκθεση στον ήλιο (με μέτρο) κάνει καλό στην υγεία.»

 

Είναι γεγονός πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το σώμα μας. Τι γίνεται όμως με την μέτρια έκθεση; Έρευνες έδειξαν ότι τελικά ο ήλιος είναι φίλος μας, όταν έχουμε μια φυσιολογική έκθεση σ’ αυτόν. Ουσιαστικά ο ήλιος ενεργοποιεί τη βιταμίνη D που βρίσκεται στο σώμα μας στην πρόδρομη μορφή της και από αυτή ξεκινούν όλες οι ευεργετικές ίδιότητες.

 

Πως βοηθάει ο ήλιος το σώμα μου;

 

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η Βιταμίνη D  βοηθάει στην καλή υγεία των οστών. Βέβαια κάτι που μάθαμε πρόσφατα είναι ότι βοηθάει και στην υγεία των οστών των εμβρύων καθώς φάνηκε ότι όταν οι μητέρες εκτίθενται στον ήλιο έχουν περισσότερη βιταμίνη διαθέσιμη για το έμβρυο, με αποτέλεσμα να έχει πιο γερά οστά και να είναι ψηλότερο. Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη της Βιταμίνης D γι’ αυτό συστήνουν στους ηλικιωμένους να κάθονται λίγο πιο συχνά στον ήλιο, ωστε να προλάβουν τα αποτελέσματα της έλλειψης

 

Ανακαλύπτοντας νέες ιδιότητες της Βιταμίνης D βλέπουμε ότι μειώνει τις πιθανότητες για διαβήτη, καρδιαγγειακά και καρκίνο. Συγκεκριμένα η έλλειψη Βιταμίνης D φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό, τις ωοθήκες και το παχύ έντερο. Οι καρδιολόγοι ενώ αναγνωρίζουν τη θεραπευτική δράση της Βιταμίνης D ζητούν εντονότερο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη βιταμίνη αυτή, μιας και μπορεί όντως να αποτελεί ένα όπλο κατά των καρδιαγγειακών.

 

Άλλη μια ασθένεια που φάνηκε να σχετίζεται με την έλλειψη βιταμίνης D είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οποία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Επιπλέον, ο ήλιος φαίνεται ότι βοηθάει και σε κάποιες δερματικές παθήσεις όπως η ψώρα, η ακμή και το έγκζεμα γιατί έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Βοηθάει μόνο το σώμα μου;

 

Φυσικά και όχι! Βοηθάει και το μυαλό μας και την ψυχολογία μας! Το καταλαβαίνουμε και από μόνοι μας πόσο αλλάζει η διάθεσή μας όταν κάνουμε μια βόλτα μια ηλιόλουστη μέρα. Ο άνθρωπος έχει συνδέσει τις σκοτεινές μέρες με το αίσθημα απειλής ενώ τις φωτεινές μέρες με το αίσθημα ασφάλειας και ευεξίας. Ο ήλιος επίσης ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, δηλαδή τις ουσίες που μας κάνουν χαρούμενους και μας γεμίζουν ενέργεια για τη μέρα μας! Στις σκανδιναβικές χώρες για παράδειγμα, το χειμώνα που ο ήλιος βγαίνει για λίγες ώρες τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερα.


Καλό είναι να μην το παρακάνουμε με την έκθεση στον ήλιο, καθώς οι κίνδυνοι που υπάρχουν από μια έντονη έκθεση είναι ο καρκίνος του δέρματος, η ζάλη, προβλήματα στα μάτια και άλλα.