Κράνμπερι: απαραίτητος σύμμαχος στην ουρολοίμωξη

Κράνμπερι: Απαραίτητος σύμμαχος στην ουρολοίμωξη

Τσάκου Εύα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Το κράνμπερι σας είναι σίγουρα γνωστό, καθώς τα τελευταία χρόνια αναφέρεται ως ένα από τα superfoods της διατροφής μας και αρκετοί το χρησιμοποιούν αποξηραμένο ως σνακ ή στη σαλάτα ή σε κάποιο γεύμα. Πιο συγκεκριμένα, είναι τα έντονου κόκκινου χρώματος, μικρά στρογγυλά φρούτα που τα βρίσκουμε κυρίως σε αποξηραμένη μορφή. Κυκοφορεί επίσης στο εμπόριο και χυμός κράνμπερι, από φρέσκα φρούτα. Το γνωρίζαμε ως πλούσιο σε αντιοξειδωτικά σνακ, όμως είναι ευρέως γνωστή και η συμβολή του στην ουρολοίμωξη, ως σημαντικός σύμμαχος.

Τι είναι η ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη είναι η μόλυνση/ λοίμωξη σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος (νεφροί, ουρητήρας, ουροδόχος κύστη και ουρήθρα), με πιο συχνή μόλυνση στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Η μόλυνση προκαλείται από μύκητες ή βακτήρια που εγκαθίστανται σε αυτά τα σημεία, με την E.coli να ευθύνεται για το 80-85% των λοιμώξεων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνή και επώδυνη ούρηση, αίσθημα ατελούς ούρησης και πόνο ή ακόμα και αίμα κατά την ούρηση. Λόγω των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, μεγάλο ποσοστό των νοσούντων κάνουν οι ίδιοι την διάγνωση πριν απευθυνθούν στον ιατρό για την καταπολέμηση.

Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται σε γυναίκες και άντρες ανεξαρτήτου ηλικίας, με μία συχνότερη εμφάνιση στις γυναίκες. Επιπλέον, έχει μεγάλη συχνότητα επανεμφάνισης, με 1 στις 3 γυναίκες να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά ουρολοίμωξη,  σε διάστημ 6-12 μηνών από την πρώτη εμφάνιση.

Πως το κράνμπερι σχετίζεται με την ουρολοίμωξη

Το κράνμπερι περιέχει ουσίες οι οποίες εμποδίζουν τα παθογόνα βακτήρια να εγκατασταθούν στο ουροποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την εμφάνιση λοίμωξης ή την επανεμφάνισή της, σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει μία φορά. Πιθανόν οι ουσίες που ευθύνονται για αυτό να είναι η πληθώρα των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει. Για παράδειγμα, οι ανθοκυάνες που δίνουν στο κράνμπερι το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, είναι ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες, περισσότερο και από τη βιταμίνη Ε.

Επιπλέον, χάρη στα αντιοξειδωτικά αυτά, βοηθάει στη φυσιολογική λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος σε περίπτωση φλεγμονών και λοιμώξεων, όμως δεν μπορεί να δράσει θεραπευτικά. Δηλαδή δεν μπορεί να βοηθήσει να αποβληθούν από το ουροποιητικό τα ήδη εγκατεστημένα παθογόνα βακτήρια που προκάλεσαν την ουρολοίμωξη.

Χυμός ή συμπλήρωμα;

Το κράνμπερι κυκλοφορεί και σε μορφή χυμού και σε μορφή συμπληρώματος. Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη μελέτη του στην ουρολοίμωξη έχουν χρησιμοποιήσει και τις δύο μορφές, όμως η ακριβής δοσολογία που έχει την επιθυμητή δράση δεν είναι ακόμα γνωστή.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στον χυμό και το συμπλήρωμα; Ο χυμός περιέχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κράνμπερι με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη ποσότητα και σε μεγάλη συχνότητα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση, διάρροια, πόνο στο στομάχι και ναυτία. Αντίθετα, το συμπλήρωμα περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση κράνμπερι, χωρίς αυτές τις παρενέργειες. Παρότι ερευνητικά δεν έχει οριστεί ποια είναι η προτιμότερη προσέγγιση, έρευνα έχει δείξει ότι οι κάψουλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης κατά 50%!

Πως θα ενισχύσετε τη δράση του

Ένα άλλο στοιχείο που βοηθά στην περίπτωση της ουρολοίμωξης, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και την ενίσχυση των καλών βακτηρίων είναι τα προβιοτικά. Επομένως, μία αγωγή που περιλαμβάνει κράνμπερι και προβιοτικά στελέχη θα ενισχύσει το ουροποιητικό σας σύστημα και θα συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ουρολοίμωξης.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Το κράνμπερι περιέχει μία ένωση, το σαλικυλικό οξύ, που αποτελεί συστατικό και της ασπιρίνης, επομένως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση μεγάλων ποσοστήτων χυμού κράνμπερι, από άτομα με ευαισθησία στην ασπιρίνη. Επιπλέον, άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή καλό είναι να απευθυνθούν στον ιατρό τους για ρύθμιση της δοσολογίας, καθώς η μεγάλη ποσότητα κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει την αντιπηκτική αγωγή.

Εν κατακλείδει, το κράνμπερι μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό σύμμαχο στην πρόληψη από την εμφάνιση ή επανεμφάνιση της ουρολοίμωξης. Μαζί με τα προβιοτικά σας παρέχει ένα ενισχυμένο σύστημα προστασίας από την εγκατάσταση βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Βιβλιογραφία
1. Maki KC, Kaspar KL, Khoo C, Derrig LH, Schild AL, Gupta K. Consumption of a cranberry juice beverage lowered the number of clinical urinary tract infection episodes in women with a recent history of urinary tract infection. Am J Clin Nutr. 2016 Jun;103(6):1434-42. doi: 10.3945/ajcn.116.130542.

2. Singh I, Gautam LK, Kaur IR. Effect of oral cranberry extract (standardized proanthocyanidin-A) in patients with recurrent UTI by pathogenic E. coli: a randomized placebo-controlled clinical research study. Int Urol Nephrol. 2016 Sep;48(9):1379-86. doi: 10.1007/s11255-016-1342-8. Epub 2016 Jun 17.

3. Guay DR. Cranberry and urinary tract infections. Drugs. 2009;69(7):775-807. doi: 10.2165/00003495-200969070-00002.

4. Cranberry. Available at: http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-958-cranberry.aspx?activeingredientid=958