Κόπωση, τριχόπτωση, μνήμη και πρήξιμο: Ποιες βιταμίνες σας λείπουν

Curated Article

 

Κόπωση, τριχόπτωση, μνήμη και πρήξιμο: Ποιες βιταμίνες σας λείπουν;

 

Πηγή: http://www.naturanrg.gr/3-problhmata-anazhtoyn-th-bitaminh-toys/

 

Τα τελευταία χρόνια που το άγχος της καθημερινότητας έχει πολλαπλασιαστεί, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται για συμπτώματα όπως κόπωση, τριχόπτωση, ατονία, αδυναμία μνήμης κ.ά. Σε ένα βαθμό για αυτά τα συμπτώματα ενοχοποιείται και η διατροφή, η οποία ξεφεύγει από τα πλαίσια της ισορροπίας και της ποιότητας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διατροφικές ελλείψεις. Το σώμα μας, μάς προειδοποιεί γι’αυτές τις ελλείψεις με κάποια συμπτώματα που μας χτυπούν το καμπανάκι!

 

Πως εμφανίζονται αυτές οι ελλείψεις;

 

Οι ελλείψεις κάποιων στοιχείων στον οργανισμό μπορεί να φανούν με διάφορους τρόπους στην εικόνα του ατόμου, όπως θολά και αδύναμα μαλλιά, ξηρό δέρμα, ευαίσθητα νύχια, ωχρότητα και  έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα είναι η χρόνια κούραση, η τριχόπτωση, η έλλειψη συγκέντρωσης και τα πρησμένα πόδια. Όπως όμως τα συμπτώματα ξεκινάνε από μια έλλειψη, έτσι μπορούν να καλυφθούν από μία συμπλήρωση στο στοιχείο που λείπει! Ο τρόπος να νιώσετε λοιπόν ξανά καλύτερα είναι να δώσετε στο σώμα σας αυτό ακριβώς που του λείπει.

 

Χρόνια Κούραση

 

Συνήθως εμφανίζεται από την έλλειψη μαγνησίου και σιδήρου. Είναι μια κατάσταση που το άτομο που τη βιώνει νιώθει συνεχώς κουρασμένο ακόμα και όταν ξυπνάει.

 

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του μυικού και του νευρικού συστήματος. Καθημερινά ο άνθρωπος χρειάζεται 420 μg μαγνησίου. Η έλλειψή του προκαλεί αίσθημα κούρασης, αυπνία, οξυθυμία και κράμπες. Για να μειώσετε τα συμπτώματα χρειάζεται να καταναλώσετε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο όπως αμύγδαλα, κολοκυθόσπορο, βρώμη, μπρόκολο, μπανάνες, καλαμπόκι και ηλιόσπορους.

 

Σίδηρος: Ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, η οποία με τη σειρά της δεσμεύει οξυγόνο για να το μεταφέρει στους μύες. Η έλλειψή του στερεί ενέργεια από τον οργανισμό και το άτομο νιώθει ευέξαπτο, κουρασμένο και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Τον σίδηρο μπορείτε να τον βρείτε σε καλές ποσότητες στο κόκκινο κρέας, τους ξηρούς καρπούς και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Για την καλύτερη απορρόφηση του καλό είναι να συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C όπως το λεμόνι, τα πορτοκάλια ή οι πιπεριές.

Τριχόπτωση

 

Άλλο ένα σύμππτωμα που μπορεί να  εμφανιστεί από την έλλειψη σιδήρου αλλά και από έλλειψη ψευδαργύρου, πρωτεϊνών και λιπαρών.

 

Καλά λιπαρά: Όταν λέμε λιπαρά δεν εννοούμε τα “κακά” λιπαρά αλλά τα “καλά” ω-3 λιπαρά οξέα. Είναι γνωστό πως τα ω-3 βοηθούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά γνωρίζατε ότι επηρεάζουν τη λειτουρία του κεφαλιού γενικότερα; Τα ω-3 είναι συστατικά των μεμβρανών των κυττάρων, θρέφουν την τρίχα και εμποδίζουν την τριχόπτωση. Είναι απαραίτητο να τα λάβετε από τη διατροφή καθώς δε παράγονται στο σώμα. Μπορείτε να τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός ή η σαρδέλα, στα λαχανάκια Βρυξελλών και τα καρύδια.

 

Πρωτεϊνες: Όσον αφορά τις πρωτεϊνες, μην ξεχνάτε ότι είναι το δομικό συστατικό όλου του σώματος και των μαλλιών. Στα μαλλιά συγκεκριμένα, το 90% της πρωτεΐνης αποτελεί η κερατίνη. Αν η διατροφή σας είναι φτωχή σε κερατίνη εκτός απο απώλεια μαλλιών συνήθως εμφανίζονται και άσπρες τρίχες. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτή την κατάσταση μπορείτε να επιλέξετε τρόφιμα όπως γιαούρτι, αυγά, μαντάρια, φακές, κρεατικά και τοφού.

 

Δυσκολία Συγκέντρωσης

 

Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη των βιταμινών Β (σύμπλεγμα) και C. Εάν είστε από τους ανθρώπους που παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα, τότε είναι πιθανό να παρουσιάσετε κι εσείς έλλειψη συγκέντρωσης! Οι βιταμίνες της ομάδας Β βοηθούν το μυαλό σας να μην “ταξιδεύει” και να συγκεντρώνεται καλύτερα γιατί αυτές συμμετέχουν στο σχηματισμό των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τις λειτουγίες του εγκεφάλου και τις λειτουργίες συγκέντρωσης. Τη βιταμίνη C μπορείτε να τη βρείτε σε πορτοκάλια, ακτινίδια ή φράουλες και τις βιταμίνες της ομάδας Β στο γάλα, το γιαούρτι και τα δημητριακά ολική άλεσης.

 

Πρησμένοι αστράγαλοι


Συνληθως εμφανίζονται από έλλειψη καλίου καθώς αυτό είναι υπεύθυνο για την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Μια στις τέσσερις γυναίκες φαίνεται ότι παίρνει λιγότερο κάλιο από αυτό που χρειάζεται. Η υποκαλιαιμία δεν είναι ακίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει από αδυναμία μέχρι και καρδιακές διαταραχές, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται άμεσα. Για να πάρετε το κάλιο που χρειάζεστε πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τις πατάτες, τις ντομάτες, τα βατόμουρα και τις μπανάνες.