Προβιοτικά, ω-3 και ω-6 λιπαρά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου HIV (AIDS)

Curated article

 

Προβιοτικά, ω-3 και ω-6 λιπαρά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου HIV (AIDS)

 

Πηγή:  http://www.diatrofi.gr/index.php/health/item/3732-Η-επίδραση-των-προβιοτικών-και-των-πολυακόρεστων-λιπαρών-οξέων-στην-έκβαση-του-συνδρόμου-της-επίκτητης-ανοσολογικής-ανεπάρκειας-AIDS

 

 

«Ένα πλήθος μελετών που έχουν διεξαχθεί υποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά σχετίζονται σε ένα βαθμό με την αντιμετώπιση του HIV μέσω της διατροφής»

 

Τι είναι το AIDS;

 

Το AIDS ή αλλιώς Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι μια νόσος που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ασθενής είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις και σε διάφορες παθήσεις. Συγκεκριμένα, μπορεί να παρουσιάσει λοίμωξη σε οποιοδήποτε σημείο, με χειρότερα συμπτώματα από κάποιον που δε νοσεί από AIDS.  Δεν είναι μια ιάσιμη νόσος, αλλά μια νόσος που εξελίσσεται με χειροτέρευση των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων που μειώνουν τις πιθανότητες λοιμώξεων.

 

Ποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη βελτίωση της νόσου;

 

Κάποια συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων φαίνεται ότι βοηθούν στην καλύτερη εικόνα του ασθενή. Γενικά υπάρχει ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά ή τα τρόφιμα που μπορεί να προσφέρυν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν και η βιταμίνη Α φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει ότι το έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και ο σίδηρος μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες στους ασθενείς. Υπάρχουν όμως και συμπληρώματα που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση κάποιων συμπτωμάτων.

 

Τα προβιοτικά φαίνεται να βοηθούν καθώς αυξάνουν τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι η άμυνα του αργανισμού ενάντια στους μικροοργανισμούς. Συμπληρωματικά βοηθούν στη μείωση της ναυτίας, της δάρροιας και βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού, τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τις μολύνσεις στο γαστρεντερικό σύστημα.

 

Εκτός από τα προβιοτικά σημαντικό όφελος φαίνεται να έχουν και τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά οξέα. Οι οροθετικοί χάνουν πολύ εύκολα βάρος και τα οροθετικά παιδιά δεν έχουν ανάπτυξη που πρέπει. Το ιχθυέλαιο φαίνεται να έχει ιδιαίτερη δράση στον τομέα αυτό αφού βοηθάει στην αύξηση του βάρους και στην ομαλη ανάπτυξη της περίμετρου της κεφαλής των νεογνών.