Γιατί έχετε δυσκοιλιότητα
diskiliotita

Curated Blog

Γιατί έχετε δυσκοιλιότητα;

Πηγή: http://www.myeupepsia.gr/gr/el/constipation/#!/news:dyskoiliotita-aitia-farmaka

 

Η δυσκοιλιότητα δεν διακρίνει ηλικία ή φύλο και εμφανίζεται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά και βρέφη. Υπάρχουν πολλές και διάφορες αιτίες που την προκαλούν και μπορεί να οφείλονται στη διατροφή, στον τρόπο ζωής και σε ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα! Οι λόγοι ποικίλουν, μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή και κάποια αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες, με την άσκηση, την ψυχολογία ή κάποιες συγκεκριμένες περιόδους της ζωής σας,  όπως η εγκυμοσύνη. Το σημαντικό όμως είναι ότι η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση αντιμετωπίσιμη, κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Ποια είναι τα αίτια της δυσκοιλιότητας;

Διατροφή

Το πρώτο στοιχείο της διατροφής που έχει συσχετισθεί στο μυαλό των περισσότερων με τη δυσκοιλιότητα και τη λειτουργία του εντέρου είναι οι φυτικές ίνες. Όταν λαμβάνετε πολύ μικρή ποσότητα φυτικών ινών από τη διατροφή σας το μέγεθος των κοπράνων μειώνεται και μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα. Έχετε υπόψιν σας ότι ένας ενήλικας χρειάζεται 25 γρ. φυτικών ινών τη μέρα για να λειτουργεί σωστά το έντερό του και μία διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες μπορεί να σας παρέχει λιγότερα από 10γρ καθημερινά.

Οι φυτικές ίνες βέβαια, πάνε “πακέτο” με το υγρό στοιχείο! Έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Τα υγρά βοηθούν τα κόπρανα να είναι πιο μαλακά με αποτέλεσμα η επίσκεψη στην τουαλέτα να είναι πιο ανώδυνη.

Όταν αναφερόμαστε στα υγρά δεν εννούμε μόνο το νερό. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετό νερό, μπορείτε να αναπληρώσετε με κάποιο άλλο υγρό, όπως ο καφές, το τσάι, ο χυμός κ.ά.

Άσκηση

Εάν κάνετε καθιστική ζωή φαίνεται να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Η άσκηση αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου σας και μειώνει την ποσότητα νερού που απορροφά το σώμα, με αποτέλεσμα να αποβάλλεται περισσότερο νερό με τα κόπρανα.

Φαρμακευτική αγωγή

Αρκετά φάρμακα έχουν στις ανεπιθύμητες ενέργειες τη δυσκοιλιότητα. Όταν όμως η αγωγή είναι απαραίτητη μπορείτε να βοηθήσετε την υγεία του εντέρου σας με άλλους φυσικούς τρόπους. Τα φάρμακα που συνήθως προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου, τα αντιόξινα, τα φάρμακα της επιληψίας, τα διουρητικά και τα αναλγητικά. Μια τελευταία κατηγορία που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα καθαρτικά καθώς πολλοί τα χρησιμοποιούν για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, αλλά ίσως έτσι ευνοείτε το πρόβλημα.

 

Εγκυμοσύνη

Μια στις δυο γυναίκες εμφανίζουν δσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη, καθώς αυξάνεται η προγεστερόνη στον οργανισμό η οποία είναι μυοχαλαρωτική και δε βοηθαει τη σύσπαση των μυών του εντέρου.

 

Άγχος

Στους περισσότερους ανθρώπους η ψυχολογία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το γαστρεντερικό σύστημα. Αν έχετε παρατηρήσει ότι όταν αγχώνεστε αλλάζει η συχνότητα που πηγαίνετε τουαλέτα, τότε είστε ένας απ’αυτούς. Με το άγχος σφίγγοναι οι μύς του εντέρου με αποτέλεσμα να μη μπορεί να κινηθεί φυσιολογικά.

 

Τρόπος ζωής

Καλό είναι να ακούτε το αίσθημα της αφόδευσης και να μην αναβάλλετε την επίσκεψή σας στην τουαλέτα, γιατί η ποσότητα κοπράνων που θα συσσωρευτεί μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Εάν συνηθίζετε να φοράτε σφιχτά ρούχα ή εσώρουχα καλό θα είναι να αλλάξετε τακτική, για να επιτρέψετε την καλύτερη έλευση των κοπράνων από το γαστρεντερικό σας σύστημα. Επιπλέον, τα μεγάλα ταξίδια μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο γαστρεντερικό σας μιας και αλλάζουν οι ώρες που τρώτε ή κοιμόσαστε.

 

Μπορεί η δυσκοιλιότητα να προκαλέσει επιεπλοκές;

Συνήθως οι επιπλοκές που ακολουθούν τη δυσκοιλιότητα οφείλονται στην υπερβολική πίεση για κένωση ή στη σύσταση των κοπράνων. Τα μεγάλα και σκληρά κόπρανα μπορεί να τραυματίσουν τα τοιχώματα του πρωκτού και να σχηματίσουν ραγάδες. Στην περίπτωση αυτή συνήθως εμφανίζεται λίγο αίμα και υπάρχει φαγούρα. Επίσηςμ, από την υπερβολική πίεση για κένωση μπορεί να εμφανιστούν αιμορροϊδες. Οι αιμορροϊδες είναι κάποια αιμοφόρα αγγεία που διογκώνονται και προκαλούν αιμορραγία και φαγούρα.

Στην περίπτωση που δεν μπορέσετε να έχετε καθόλου κένωση, καλό είναι να απευθυνθείτε στον ιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση.