Προβιοτικά και τα πρεβιοτικά: Δείτε τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν στο έντερό σας

Τα τελευταία χρόνια, ο ανεξέλεγκτος βομβαρδισμός πληροφοριών πάνω σε θέματα υγείας, έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολλά θέματα γύρω από τη διατροφή μας. Τα προβιοτικά, είναι ένα από αυτά τα θέματα που είδαν ξαφνικά το φως της δημοσιότητας δημιουργώντας μια νέα τάση και έξαρση στην αλόγιστη λήψη συμπληρωμάτων. Τι ξέρετε όμως στα αλήθεια για τα προβιοτικά;

Όλες οι απορίες σας θα λυθούν παρακάτω...

 

Τι είναι προβιοτικά και τι πρεβιοτικά;

Τα προβιοτικά δεν είναι παρά ένα σύνολο μικροοργανισμών που δρουν ευεργετικά στη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Οι μικροοργανισμοί αυτοί αποτελούν μέρος της φυσιολογικής εντερικής μας χλωρίδα η οποία όμως συχνά διαταράσσεται από ποικιλία παραγόντων όπως λήψη φαρμάκων ή τοξικών ουσιών, κακή διατροφή, στρες κ.ά. οδηγώντας σε μια σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως διάρροιες ή δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός ή/και σοβαρότερα νοσήματα του γαστρεντερικού.

Πρεβιοτικά, από την άλλη ονομάζουμε κάποια συστατικά τροφίμων (ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνες) που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον και ενισχύουν την ανάπτυξη και λειτουργία των φιλικών προς το έντερο μικροβίων.

Που τα βρίσκουμε;

Θα έχετε ακούσει σίγουρα πως θα βρείτε προβιοτικά  στο γιαούρτι, ωστόσο λόγω του ότι όλα τα διαθέσιμα στο εμπόριο γιαούρτια υπόκεινται σε παστερίωση, οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί καταστρέφονται ολοσχερώς! Για αυτό προτιμήστε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που αναγράφουν στην ετικέτα τους πως περιέχουν ζωντανή καλλιέργεια βακτηρίων. Άλλες γνωστές πηγές προβιοτικών είναι το κεφίρ, η σάλτσα σόγιας και τα λαχανικά τουρσί.

Τα πρεβιοτικά, μπορείτε να τα βρείτε σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως πικραλίδες, κρεμμύδι, αγκινάρες, σπαράγγια, μπανάνες και δημητριακά ολικής άλεσης.

Τελικά μήπως πρέπει να πάρω συμπλήρωμα;

Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει, η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει να γίνεται με σύνεση. Σε περίπτωση που ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και δεν αντιμετωπίζετε δυσάρεστα συμπτώματα, δε συντρέχει λόγος λήψης συμπληρωμάτων.

Ωστόσο αν αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σας σύστημα, η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών ή/και πρεβιοτικών μπορεί να αποδειχτεί ιδιαιτέρως ευεργετική!

 Μελέτες δείχνουν, πως η αύξηση λήψης προβιοτικών μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και ανακούφιση συμπτωμάτων σε πολλές παθήσεις. Συγκεκριμένα:

*Αντιμετώπιση διαρροϊκών επεισοδίων (μετά από αγωγή με αντιβιοτικά, ιογενείς διάρροιες, διάρροια του ταξιδιώτη)

*Ανακούφιση συμπτωμάτων σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) και φλεγμονωδών νοσημάτων γαστρεντερολογικού σωλήνα

*Πιθανή δράση στην ανακούφιση συμπτωμάτων από κολπικές λοιμώξεις

Ενώ και τα πρεβιοτικά φαίνεται να έχουν θετική επίδραση σε διάφορες περιπτώσεις όπως:

*Αύξηση απορρόφησης μετάλλων και  ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, μαγνήσιο) σημαντικά για την υγεία των οστών

*Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

*Πρόληψη παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος ακόμα και καρκίνου του εντέρου

 

Τι πρέπει να προσέχω; Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από τη λήψη προβιοτικών;

Στη μεγάλη πλειοψηφία του υγιούς πληθυσμού, η λήψη προβιοτικών σε συμπλήρωμα δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από τη λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών έχουν παρατηρηθεί σε άτομα με οξεία παγκρεατίτιδα.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας πριν τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος.

Τι συμπλήρωμα να πάρω;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ίδια. Επιλέξτε μια αξιόπιστη εταιρεία παρασκευής και ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας όσον αφορά το είδος και την ποσότητα προβιοτικών που χρειάζεστε. Προτιμήστε συμπληρώματα σε μορφή κάψουλας, καθώς είναι η μορφή στην οποία τα προβιοτικά συντηρούνται περισσότερο αλλά και προστατεύονται καλύτερα από το όξινο περιβάλλον του στομάχου

 

Πηγή: http://www.boro.gr/34006/proviotika-kai-ta-previotika-deite-tis-eyergetikes-idiothtes-poy-exoyn-sto-entero-sas