Έχετε χρόνια κόπωση; Το συνένζυμο Q10 μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα!

Τσάκου Εύα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και χωρίς διάθεση; Υπάρχει περίπτωση να υποφέρετε από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης! Δεν υπάρχει ακόμη κάποιος ενδεδειγμένος τρόπος διάγνωσης ή συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος, φαίνεται όμως πως το συνένζυμο Q10  μπορεί να αποτελεί κομμάτι της λύσης και να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Τι είναι το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι μία χρόνια κατάσταση που οδηγεί σε εξουθένωση, λόγω της ανεπαρκούς παραγωγής ATP στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, τα μιτοχόνδρια στα κύτταρά μας είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για το σώμα μας και το ATP είναι αυτή η ενέργεια, δηλαδή το ενεργειακό μας νόμισμα! Αυτό το σύνδρομο ουσιαστικά οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ενέργειας.

Έχει πολλαπλά συμπτώματα και ακόμη δεν έχει καθοριστεί η αιτία εμφάνισής του ή η κατάλληλη θεραπευτική οδός. Κάποια από τα συμπτώματα που έχουν μελετηθεί σε άτομα που εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο είναι η φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και η ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10, κάτι που έχει οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα στο να μελετήσει το συνένζυμο Q10 ως θεραπεία αυτού του συνδρόμου.

Τι είναι το συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη είναι ένα μόριο, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της ενέργειας που βρίσκεται στα τρόφιμα, σε ενέργεια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας, μέσω της παραγωγής ATP από τα μιτοχόνδρια, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Μπορούμε να το προσλάβουμε από τη διατροφή μας σε πολύ μικρό ποσοστό, ενώ συντίθεται και σε κάποιους ιστούς στο σώμα μας. Η σύνθεσή του γίνεται από το αμινοξύ τυροσίνη και χρειάζεται τουλάχιστον οκτώ βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ) και κάποια ιχνοστοιχεία. Το πέρασμα της ηλικίας και η έκθεση σε περιβάλλον με πολλές τοξίνες μειώνει τη σύνθεσή του στο σώμα μας, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να συστήνεται η συμπληρωματική λήψη του.

Μπορεί το Q10 να βελτιώσει το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης;

Μελέτες σε ασθενείς με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης έδειξαν μειωμένα επίπεδα του συνενζύμου Q10 στα άτομα αυτά. Και καθώς το συνένζυμο Q10 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία του συνδρόμου, συμπτώματα όπως η κούραση και γνωσιακές δυσκολίες που παρατηρούνται ίσως οφείλονται στην έλλειψή του. Επομένως, η συμπληρωματική χορήγηση Q10 μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, μέσω της επαναφοράς των επιπέδων του στα φυσιολογικά επίπεδα.

Πόση ποσότητα Q10 συστήνεται;

Σε ερευνητικό επίπεδο έχει μελετηθεί μία συμπληρωματική χορήγηση της τάξης των 200mg/ημέρα, η οποία ήταν αρκετή για να δείξει βελτίωση στην κόπωση και σε κάποιους βιοχημικούς παράγοντες μετά από μόλις 8 εβδομάδες λήψης! Βέβαια, χρειάζονται περισσότερες έρευνες και σε μεγάλο δείγμα για να μπορέσει να προταθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, όμως προς το παρόν αυτή η δοσολογία έχει φανεί αποτελεσματική.

Για μεγαλύτερη απορρόφηση καλό είναι η λήψη του Q10 να συνδυάζεται με κάποια λιπαρή ύλη ή κάποιο λιπαρό γεύμα, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο ή ένα φαγητό που περιέχει ελαιόλαδο. Επιπλέον και ο συνδυασμός του με μαγνήσιο αυξάνει την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα!

Συμπερασματικά λοιπόν, τα συμπτώματα του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης μπορούν να βελτιωθούν με τη λήψη ενός συμπληρώματος συνενζύμου Q10. Για να κατανοήσουμε σε βάθος αυτό το σύνδρομο και τη θεραπεία του χρειάζονται περισσότερες μελέτες και ίσως μελλοντικά φανεί ότι το Q10 μπορεί να συνδυαστεί και με κάποιο άλλο στοιχείο, για την επιτυχή καταπολέμηση του συνδρόμου.

Βιβλιογραφία:

1. Maes M, Mihaylova I, Kubera M, Uytterhoeven M, Vrydags N, Bosmans E. Coenzyme Q10 deficiency in myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS) is related to fatigue, autonomic and neurocognitive symptoms and is another risk factor explaining the early mortality in ME/CFS due to cardiovascular disorder. Neuro Endocrinol Lett. 2009;30(4):470-6.

2. Castro-Marrero J, Cordero MD, Segundo MJ, Sáez-Francàs N, Calvo N, Román-Malo L, Aliste L, Fernández de Sevilla T, Alegre J. Does oral coenzyme Q10 plus NADH supplementation improve fatigue and biochemical parameters in chronic fatigue syndrome? Antioxid Redox Signal. 2015 Mar 10;22(8):679-85. doi: 10.1089/ars.2014.6181. Epub 2014 Dec 18.

3. Werbach MR. Nutritional strategies for treating chronic fatigue syndrome. Altern Med Rev. 2000 Apr;5(2):93-108.

4. Nicolson GL. Mitochondrial dysfunction and chronic disease: treatment with natural supplements. Altern Ther Health Med. 2014 Winter;20 Suppl 1:18-25.