Σελήνιο: το μυστικό της νεότητας
Selinio-fistikia

Πηγή:http://www.naturanrg.gr/seliniomystico-tis-neotitas/

Το σελήνιο είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό με προστατευτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση. Συμβάλλει προληπτικά σε όλες οι ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, αφού διατηρεί την ελαστικότητα των ιστών καθυστερώντας την οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Μπορεί να αντικαταστήσει τη βιταμίνη Ε σε ορισμένες λειτουργίες, όπως στην αντιοξειδωτική προστασία των κυτταρικών μεμβρανών, αλλά λειτουργεί και σε συνεργασία μαζί της σε ορισμένες μεταβολικές δράσεις, όπως στην παραγωγή αντισωμάτων, στο μεταβολισμό των αμινοξέων ή στη διατήρηση της γονιμότητας.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους αθλητές, αφού προστατεύει από τα μυϊκά προβλήματα που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες ύστερα από έντονη άσκηση. Η πρόσληψη του σεληνίου σε ισορροπημένες δόσεις συνδέεται απολύτως με τη φυσική ευεξία και την αυξημένη διάρκεια ζωής. Το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος, συγκεντρώνεται στα φυτά και έτσι περνά στην τροφική αλυσίδα. Το πόσο σελήνιο περιέχεται στα τρόφιμα εξαρτάται από τη θέση και τις συνθήκες του εδάφους, οι οποίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) και το κρέας. Τα δημητριακά, τα λαχανικά και άλλα φυτά περιέχουν σελήνιο, αλλά η ποσότητά του ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν. Το ευρωπαϊκό έδαφος είναι σχετικά φτωχό σε σελήνιο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Αμερική, τον Καναδά και την Κίνα.