Σε ποιες περιτπώσεις μας βοηθούν τα προβιοτικά;

Curated article

Σε ποιες περιπτώσεις μας βοηθούν τα προβιοτικά

Πηγή: http://www.vita.gr/diatrofi/article/1478/balte-ta-mikrobia-na-doylepsoyn-gia-sas/

 

O οργανισμός μας είναι γεμάτος από μικρόβια. Aυτό όμως δεν πρέπει να μας φοβίζει. Aν και για τους περισσότερους τα μικρόβια ισοδυναμούν με «κακούς» μικροοργανισμούς που καταστρέφουν την υγεία μας, υπάρχουν και... «καλά» μικρόβια, απαραίτητα για την καλή μας υγεία. 

Ο λόγος για το γνωστά σε όλους μας προβιοτικά! Τα καλά μας μικρόβια! Τα παίρνουμε μέσω της διατροφής και αυτά περνάνε όλη τη διαδικασία της πέψης για να καταλήξουν στο έντερό μας και να το βοηθήσουν. Ανήκουν σε δύο οικογένειες βακτηρίων, τους λακτοοβάκιλλους και τα μπιφιντοβακτήρια. Τα βρίσκουμε σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι.

Σε τι βοηθούν τα προβιοτικά;

Μπορεί να μην είναι γνωστός ακόμα ο τρόπος δράσης τους αλλά βοηθούν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων, βελτιώνοντας κυριώς το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, μειώνουν τα συμπτώματα σε άτομα με ευερέθιστο έντερο, νόσο του Crohn και σπαστική κολίτιδα. Αναστέλλουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Προσφέρουν ισορροπία στο γαστρεντερικό, οπότε βοηθάει στην αντιμετώπιση και της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη φυσική χλωρίδα του κόλπου για την αποφυγη και αντιμετώπιση διάφορων μυκητιάσεων. Τέλος, αποτρέπουν τα προκαρκινικά κύτταρα να μεταμορφωθούν σε καρκινικά.

Πως θα ενισχύσετε τη δράση τους

Μπορείτε να ενισχύσετε τη δράση τους, δίνοντάς τους την κατάλληλη τροφή, που δεν είναι άλλη από τα πρεβιοτικά! Ο συνδυασμός προβιοτικών και πρεβιοτικών μας δίνει τα λεγόμενα συμβιωτικά. Έτσι η δράση τους γίνεται ισχυρότερη.

Τα μικρόβια που καταναλώνετε πρέπει να είναι ζωντανά μέχρι την ημερομηνία λήξης, σε αντίθετη περίπτωση δεν κινδυνεύετε από κάτι, απλώς αλλά δεν λαμβάνετε όλα τα οφέλη που προσφέρουν τα προβιοτικά.