Προβιοτικά και πρεβιοτικά, ποια η διαφορά τους

Curated article

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά, ποια η διαφορά τους

Πηγή:  http://www.eid.org.gr/index.php/site/article/probiotika-kai-prebiotika

«Ο γαστρεντερικός σωλήνας συμβάλλει μέσω κυρίως του εντέρου στη δημιουργία μιας ασπίδας, ενός φυσικού φραγμού που εμποδίζει παράγοντες που είναι ενδεχομένως επιβλαβείς για τον οργανισμό να εισέλθουν από το έντερο προς τα υπόλοιπα συστήματα»

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του σώματός μας, καθώς εκεί η τροφή αυτομάτως μετατρέπεται σε θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει ο οργανισμός μας να λειτουργήσει σωστά και να είναι στη ζωή.  Στην σωστη λειτουργία αυτού του συστήματος, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά.

Το γαστρεντερικό έχει τρισεκατομμύρια είδη βακτηρίων, φιλικά προς τον άνθρωπο που βοηθούν στη διαδικασία της απορρόφησης και στη διαδικασία της προστασίας του γαστρεντερικού από φλεγμονές. Τα προβιοτικά είναι κι αυτοί ζωντανά βακτήρια φιλικά για τον οργανισμό που περνάνε το γαστρεντερικό και φτάνουν ζωντανά στο έντερο όπου και αποικούν και πολλαπλασιάζονται. Η καθημερινότητα με το γρήγορο φαγητό και το άγχος καταστρέφει τη φυσική χλωρίδα του οργανισμού και τα προβιοτικά είναι εκεί για την αποκαταστήσουν.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που φτάνουν στο έντερο και βελτιώνουν τη λειτουργία του, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Βρίσκονται είτε σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά όπως το κεφίρ και τα γιαούρτια, είτε στη μορφή συμπληρωμάτων. *Σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε τα σωστά προβιοτικά και να μη τα μπερδεύετε με προϊόντα που δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η δράση τους.

Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Μπορεί να μοιάζουν σαν λέξεις με τα προβιοτικά, αλλά τα πρεβιοτικά δεν είναι βακτήρια. Είναι η τροφή των βακτηρίων. Είναι φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη που αυξάνουν έμμεσα τα προβιοτικά θρέφοντάς τα. Αυξάνουν την ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου και έτσι επιταχύνουν το ρυθμό αναγέννησης των εντερικών κυττάρων. Η αύξηση ασβεστίου ωφελεί και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Τι να επιλέξω;

Το καλύτερο που έχετε να επιλέξετε είναι ο συνδυασμός και των δύο, για τη μέγιστη προστασία και καλή λειτουργία του εντέρου. Εάν τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ των δύο, είναι πολύ πιο εύκολο να στείλουμε έτοιμα βακτήρια στο έντερο, παρά να προσπαθήσουμε να θρέψουμε μια προβληματική μικροβιοχλωρίδα.