Προβιοτικά: τα ιδανικά λειτουργικά τρόφιμα για την ισορροπία του εντέρου

Curated article

Προβιοτικά: τα ιδανικά λειτουργικά τρόφιμα για την ισορροπία του εντέρου

Πηγή: http://eligast.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1351:2012-08-03-08-25-57&catid=16:2011-12-01-20-42-57&Itemid=36

«Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι είτε εμπλουτισμένα με συστατικά όπως στερόλες ή ζωντανοί μικροοργανισμοί (όπως τα προβιοτικά), είτε τρόφιμα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί κάποια ανεπιθύμητα συστατικά όπως τα αλλεργιογόνα.»

Όπως αναφέρει και ο ευρωπαϊκός οργανισμός μελέτης των λειτουργικών τροφίμων, «λειτουργικά τρόφιμα είναι τα τρόφιμα τα οποία αποδεδειγμένα προσφέρουν οφέλη σε μια ή περισσότερες σωματικές λειτουργίες, εκτός της πλήρωσης των διατροφικών αναγκών, με τέτοιο τρόπο ώστε είτε να βελτιώνουν την υγεία και την ευημερία, είτε να ελαττώνουν την πιθανότητα ασθένειας». Είναι λογικό όπως καταλαβαίνουμε μέσα σε αυτά τα τρόφιμα να περιέχονται και τα προβιοτικά.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν μέσα ζωντανούς μικροοργανισμούς ακίνδυνους για τον οργανισμό μας. Βέβαια δεν είναι απλά ακίνδυνοι, αλλά μας ωφελούν κι όλας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιζούν στη διαδικασία της πέψης και εγκαθίστανται στο έντερο όπου ασκούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα προβιοτικά είναι συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα και αναφέρονται στα μικρόβια του γένους Γαλακτοβάκιλλοι και Μπιφιδοβακτήρια. Για να μπορεί ένας οργανισμός να θεωρηθεί προβιοτικός θα πρέπει να είναι κατάλληλος να χρησιμοποιηθεί στα τρόφιμα, να είναι ζωντανός και πριν αλλά να διατηρείται ζωντανός και μετά την κατανάλωση, με σκοπό να φτάσει ζωντανός στο έντερο και να έχει και ευεργετική δράση στην υγεία. 

Είναι όλα τα προβιοτικά ίδια;

Όχι, υπάρχουν διάφορα είδη προβιοτικών που ωφελούν σε διαφορετικά ζητήματα υγείας. Το παν είναι η απαραίτητη ποσότητα προβιοτικών να μπορέσει να φτάσει ζωντανή στο έντερο, ώστε να μας ευνοήσει στην κάθε περίπτωση

Πως δρουν

Στο έντερό μας υπάρχουν πάνω απο 400 είδη βακτηριδίων που βοηθούν στις εντερικές λειτουργίες. Τα προβιοτικά ενισχύουν τα μικρόβια αυτά και τα βοηθούν να διατηρούν καλύτερα τις ισορροπίες στον οργανισμό. Το άγχος και το γρήγορο φαγητό χαλάνε τη μικροβιοχλωρίδα του εντέρου και έρευνες έδειξαν ότι άτομα με δυσκοιλιότητα είχαν μειωμένη εντερική μικροβιοχλωρίδα. Έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι μικροοργανισμοί Actiregularis μειώνουν το φούσκωμα και αυξάνουν την τακτικότητα των κενώσεων, με αποτέλεσμα να αποτελούν μία καλή επιλογή σε άτομα που έχουν αυτά τα συμπτώματα. Τέλος, η κατανάλωση προβιοτικών μειώνει την πιθανότητα φλεγμονών γιατί μειώνει τα παθογόνα βακτήρια με αποτέλεσμα να βελτιώνει και τον τρόπο μεταβολισμού των τροφών.