Πρεβιοτικά και προβιοτικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Curated article

Πρεβιοτικά και προβιοτικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/health/arthro/650594/previotika-kai-proviotika-sti-mahi-me-ti-duskoiliotita/

 

«Πολύς λόγος γίνεται για την επίδραση των προβιοτικών και των πρεβιοτικών στη δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά στελέχη είναι βακτήρια που μάχονται με επιβλαβείς παθογόνους οργανισμούς στην επιφάνεια των εντεροκυττάρων, συνεισφέροντας στην υγεία του γαστρεντερικού».

Αρκετές έρευνες έχουν μελετήσει την επίδραση των προβιοτικών στη δυσκοιλιότητα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι άτομα με δυσκοιλιότητα είχαν χαμηλή ποσότητα βακτηρίων στο έντερο τους και ότι όταν κατανάλωσαν προβιοτικά βελτιώθηκε και η συχνότητα κένωσης αλλά και η υφή των κοπράνων.

Είναι όμως για όλους ευεργετικά αυτά τα βακτήρια; Αν και τα προβιοτικά είναι βοηθητικά για την υγεία του ανθρώπου καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού δεν είναι βακτήρια που μπορούν  να λάβουν όλοι. Αν και από μελέτες έχει φανεί ότι είναι ασφαλή δεν είναι καλό να καταναλώνονται από ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ευαίσθητο και τα αναγνωρίζει ως ξενιστές.

Τα πρεβιοτικά από την άλλη, είναι η τροφή των βακτηρίων που βοηθούν στην ανάπτυξη και τη δραστηριότητά τους. Έχουν ήπια καθαρτική δράση γιαυτό και προσφέρουν αντίστοιχο όφελος με τα προβιοτικά στη μάχη ενάντια στη δυσκοιλιότητα. Τα πιο μελετημένα είναι η ινουλίνη και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και ένα σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν επηρεάζονται κατά τη διέλευσή τους από το λεπτό έντερο και φτάνουν στο παχύ έντερο, όπου και αξιοποιούνται.

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι σύμμαχοί μας στη μάχη με τη δυσκοιλιότητα και αναμένουμε ακόμα περισσότερες έρευνες που να πιστοποιούν τα οφέλη τους.