Ουρολοίμωξη στις γυναίκες: διάγνωση και συμπτώματα

Curated Blog

 

Ουρολοίμωξη στις γυναίκες: διάγνωση και συμπτώματα

Πηγή: http://healthview.gr/περιεχόμενο/άρθρο/1054/ουρολοίμωξη-τι-πρέπει-να-ξέρουν-οι-γυναίκες

 

«Οι ουρολοιμώξεις των γυναικών διαχωρίζονται , ανάλογα με την περίπτωσή τους,  σε λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού και σε αυτές του ανώτερου ουροποιητικού»

 

Η ουρολοίμωξη είναι μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες φλεγμονές. Είναι πιο συνήθης στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες, γιατί τα μικρόβια που την προκαλούν, η E.Coli και σε μικρότερο ποσοστό ο Staphylococcus saprophyticus, βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού και μεταφέρονται πιο εύκολα λόγω του ανατομικού σχήματος της γυναίκας.

 

Πως θα καταλάβετε ότι έχετε ουρολοίμωξη;

 

Τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος όταν έχει ουρολοίμωξη είναι συνήθως συχνουρία, τσούξιμο κατά την ούρηση, πόνο χαμηλά στην κοιλιά, αίσθημα ατελούς ούρησης, πυρετός και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και αίμα στα ούρα.

 

Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια ούρων και κλινική εξέταση. Ο ιατρός θα εξετάσει και το ιατρικό σας ιστορικό, ώστε να δει εάν είχατε ξανά στο παρελθόν ουρολοίμωξη ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας και εάν έχετ κάποιες συνήθειες που μπορεί να κάνουν το ουροποιητικό σας πιο ευαίσθητο.

 

Ποιες μορφές ουρολοιμώξεων υπάρχουν;

 

Η πιο συχνή μορφή ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα, η οποία αφορά το 95% των περιπτώσεων. Θα το καταλάβετε εάν έχετε συχνουρία, πόνο στην κοιλιά και αιματουρία. Για την αντιμετώπισή της χορηγούνται αντιβιοτικά και χρειάζεται να καταναλώνετε αρκετά υγρά και να έχετε συχνή ούρηση.

 

Δεύτερη είναι η οξεία πυελονεφρίτιδα. Είναι μια εμπύρετη νόσος στην οποία η φλεγμονή έχει φτάσει στα νεφρά, όπου εμφανίζεται και πόνος. Είναι μια σοβαρή λοίμωξη που χρειάζεται παραπάνω εξετάσεις για την υγεία των νεφρών και άμεση φαρμακευτική αγωγή ακόμα και παρεντερικά αν χρειάζεται.

 

Τέλος υπάρχουν οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Εμφανίζονται μέσα στον επόμενο χρόνο από τη θεραπεία της αρχικής ουρολοίμωξης και συνήθως προκαλούνται από το ίδιο μικρόβιο. Στην περίπτωση αυτής της επανεμφάνισης πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος των βακτηρίων και κυστεοσκόπηση. Συνήθως ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή με μικρή ποσότητα αντιβιοτικού για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Έχετε τη δυνατότηα να προστατευθείτε από την ουρολοίμωξη με απλές αλλαγές του τρόπου ζωής σας. Φροντίστε να καταναλώνετε περισσότερα υγρά, να πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν σας έρθει το αίσθημα της ούρησης και όχι καθυστερημένα, καθώς και να καταναλώνετε τρόφιμα που ενισχύουν την υγεία του γαστρεντερικού, όπως το κράνμπερι και το λεμόνι. Στην περίπτωση που έχετε ευαισθησία στις ουρολοιμώξεις, φροντίστε να λαμβάνετε συμπλήρωμα κράνπερι και προβιοτικών που αυξάνουν την προστασία έναντι αυτών των λοιμώξεων.