Ουρολοίμωξη: Η συχνότερη λοίμωξη στις γυναίκες

Curated article

Ουρολοίμωξη: Η συχνότερη λοίμωξη στις γυναίκες

Πηγή: http://www.vita.gr/ygeia/article/33638/oyroloimwksh-h-syxnoterh-loimwksh-twn-gynaikwn/

 

“Παρότι δείχνουν σαφή προτίμηση στις γυναίκες, ταλαιπωρούν όλες τις ομάδες του πληθυσμού και αν δεν αντιμετωπιστούν, επανέρχονται.”

Η ουρολοίμωξη είναι είναι η δεύτερη συχνότερη λοίμωξη που πλήτει τον πληθυσμό. Εμφανίζεται περισσότερο στο γυναικείο πληθυσμό και συνήθως εμφανίζεται περισσότερες απο μια φορές.

Τι εννούμε με τον όρο «ουρολοίμωξη»;

Το ουροποιητικό σύστημα καθώς βρίσκεται πολύ κοντά με τον κόλπο και τον πρωκτό έχει μεγάλες πιθανότητες επιμόλυνσης από τα μικρόβια των περιοχών αυτών. Παρ’όλα αυτά έχει το δικό του τρόπο να καθαρίζεται και να απομακρύνει κάποια παθογόνα μικρόβια που εισβάλλουν. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν γίνεται εγκαίρως η απομακρυνσή τους, με αποτέλεσμα να προλάβουν να δημιουργήσουν μια φλεγμονή. Παρ’ ολο που είναι πιο συχνές στο γυναικείο πληθυσμό, εμφανίζονται και στον αντρικό πληθυσμό με πιο έντονα συπτώματα.

Η ουρολοίμωξη τις περισσότερες φορές είναι μια ακίνδυνη αλλά ενοχλητική κατάσταση, πολλές φορές όμως τα μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν στην ουρήθρα ή τον προστάτη με αποτέλεσμα να προκληθεί ουρηθρήτιδα ή προστατίτιδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα μικρόβια φτάνουν μέχρι τα νεφρά όπου παρουσιάζεται πυελονεφρίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται συνήθως είναι:

  • αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση
  • Συχνοουρία ακόμα κι αν υπάρχει μικρή ποσότητα ούρων
  • Ακράτεια
  • Θολά και δύσοσμα ούρα
  • Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσία αίματος στα ούρα

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για να γίνει η διάγνωση πρέπει να γίνει καλλιέργεια ούρων για να αναγνωριστεί ο ξενιστής και να να μπορέσει να λάβει ο ασθενής την κατάλληλη θεραπεία.

Πιο συχνά ταλαιπωρούνται με ουρολοιμώξεις όσοι κρατάνε πολλές ώρες τα ούρα τους ή όσοι δεν πίνουν πολύ νερό. Μια άλλη μερίδα ατόμων που εμφανίζει συχνά ουρολοιμώξεις είναι οι διαβητικοί, καθώς το υψηλό σάκχαρο αποτελεί τροφή για τα μικρόβια.

Πως θα προστατευθείτε;

Καλό είναι να πίνετε πολύ νερό για να υπάρχει συχνή ανάγκη για ούρηση ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια, αρκεί βέβαια να μην αναβάλετε την επίσκεψή σας στην τουαλέτα για αργότερα. Χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα και φροντίζετε καθημερινά την υγιηνή της ευαίσθητης περιοχής. Όταν σκουπίζεστε να προσέχετε να γίνεται με φορά προς τα πίσω για να μη μεταφέρονται με τον τρόπο αυτό μικρόβια από τον πρωκτό στην ουροδόχο κύστη.

Τέλος, όπως πάντα η φύση είναι με το μέρος μας, αφού από έρευνες έχει φανεί ότι υπάρχουν στοιχεία της διατροφής που προστατεύουν από τις ουρολοιμώξεις, όπως το κρανμπερι, το οποίο δρα σαν αντισηπτικό και εμποδίζει τα μικρόβια να κολλήσουν στην ουροδόχο κύστη. Ενισχύστε τον οργανισμό σας καταναλώνοντας κράνμπερι και λαμβάνοντας το αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής κράνμπερι.