Η ομορφιά ξεκινάει από τη διατροφή μας

Είναι ευρέως γνωστό ότι η διατροφή είναι από τους πιο σημαντικούς και θεμελιώδεις παράγοντες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς πέρα από την ενέργεια που μας παρέχει, τα συστατικά των τροφών συμμετέχουν σε όλες τις απλές και πολύπλοκες βιοχημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο στο σώμα μας. Αυτές οι βιοχημικές αντιδράσεις δεν σχετίζονται μόνο με το εσωτερικό του σώματος, αλλά και με την εξωτερική του εμφάνιση, με αποτέλεσμα τελικά και η ομορφιά να ξεκινάει από μέσα μας... από τη διατροφή μας!

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες γύρω από τα στοιχεία της διατροφής που σχετίζονται με την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και με την αντιγήρανση και πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο συμπληρώματα διατροφής που στοχεύουν σε αυτές τις ανάγκες, συμπληρώνοντας τη διατροφή. Έτσι, είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε ότι κάποιες από τις πολύ σημαντικές και γνωστές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C προστατεύουν το δέρμα μας ή ότι το σελήνιο παίζει ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού στο σώμα. Ας δούμε περισσότερο αναλυτικά ποια είναι τα διατροφικά στοιχεία της «ομορφιάς» και σε ποια τρόφιμα θα τα βρούμε.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, οι πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και οι τομάτες. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, από την ατμόσφαιρα και από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο ρυθμίζει την ελαστικότητα και την υγεία του δέρματος και του οποίου η παραγωγή αρχίζει να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Επιπρόσθετα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η πρόσληψη υψηλής ποσότητας βιταμίνης C καθημερινά μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης ξηροδερμίας και ρυτίδων, σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Σε άλλη έρευνα, άτομα που λάμβαναν 180mg βιταμίνης C καθημερινά για 4 εβδομάδες, αύξησαν την αντιοξειδωτική δράση στο δέρμα τους κατά 37%!

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη και τα τελευταία χρόνια έχει συσχετισθεί έντονα με την αντιγήρανση και την υγεία του δέρματος, λόγω της προστασίας που παρέχει στα κύτταρα από τις βλάβες. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις βλάβες που οφείλονται στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Μέσω της διατροφής θα την προσλάβετε από φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, η μαργαρίνη, ξηρούς καρπούς όπως ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φιστίκια και από τα δημητριακά. Υπάρχουν και αρκετά συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Ε, όπου μία πρόσληψη της τάξης των 400IU μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος, την υφή του και τις ρυτίδες!

Βιταμίνες του συμπλέγματος B

Λόγω της συμμετοχής τους σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες που πραγματοποιεί ο οργανισμός, είναι απαραίτητες για τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος. Από αυτή την οικογένεια κυρίως η Β3 και η Β6 ειναι αυτή που παρουσιάζει ενδιαφέρον, ακόμα και στον τομέα της κλινικής δερματολογίας ως εφαρμογή απευθείας στην επιδερμίδα! Συμπεριλάβετε καθημερινά στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β, όπως κοτόπουλο, ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και συμπληρώστε με το κατάλληλο συμπλήρωμα B complex για μεγαλύτερη ενίσχυση.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ιχνοστοιχείο που έχει φανεί ότι σχετίζεται με την προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του δέρματος που οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος και βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητάς του. Μέσω της διατροφής μπορείτε να το προσλάβετε από τους ξηρούς καρπούς, όπως τα Brazilian nuts, από τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια και το κρέας, καθώς και από τα λαχανικά και τα δημητριακά.

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η σοκολάτα (όσο πιο σκουρόχρωμη, τόσο περισσότερα τα φλαβονοειδή) και το πράσινο τσάι και έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να σχετίζονται με την προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο, καθώς και από την εμφάνιση φλεγμονής και καρκίνου.

Τώρα λοιπόν γνωρίζετε ποια συστατικά και τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από τις βλάβες του δέρματος και έχουν αντιγηραντική δράση. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας καθημερινά με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία της «ομορφιάς»! Άλλωστε η ομορφιά ξεκινάει από τη διατροφή!

 

 

Βιβλιογραφία:

  1. Lauer AC, Groth N, Haag SF, Darvin ME, Lademann J, Meinke MC. Dose-dependent vitamin C uptake and radical scavenging activity in human skin measured with in vivo electron paramagnetic resonance spectroscopy. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(3):147-54. doi: 10.1159/000350833. Epub 2013 May 24.
  2. Qing Jiang. Natural forms of vitamin E: metabolism, antioxidant and anti-inflammatory activities and the role in disease prevention and therapy. Free Radic Biol Med. Author manuscript; available in PMC 2015 Jul 1.
  3. Dongyeop Lee, Wooseon Hwang, Murat Artan, Dae-Eun Jeong and Seung-Jae Lee . Effects of nutritional components on aging. Aging Cell. 2015 Feb; 14(1): 8–16. Published online 2014 Oct 22. doi: 10.1111/acel.12277