Φάρμακα που καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα

Curated article

Πως καταστρέφεται η εντερική μικροβιοχλωρίδα;

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/pathiseis-peptikoy/7413-farmaka-pou-katastrefoun-ti-xlorida-mas

 

«Η επικράτηση «καλών» βακτηρίων στο έντερο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία και την ευεξία μας»

Πολλές φορές ακούγοντας τη λέξη μικρόβια μας έρχονται στο μυαλό πολλά επικίνδυνα πλασματάκια που βλάπτουν την υγεία μας, δεν είναι όμως πάντα έτσι. Στο έντερό μας υπάρχουν πολλά είδη μικροβίων, που όχι μόνο είναι ακίνδυνα για τον οργανισμό αλλά βοηθούν και στην καλή του λειτουργία! Όπως όλα τα μικρόβια όμως, μπορεί να καταστραφεί η εντερική μας μικροβιοχλωρίδα με τη φαρμακευτική αγωγή, μόνο που η καταστροφή της δεν ωφελεί τον οργανισμό μας αλλά αντιθέτως τον επιβαρύνει.

Ποια φαρμακευτικά σκευάσματα καταστρέφουν το εντερικό μικροβίωμα;

Αντιβιοτικά

Ο σκοπός που τα παίρνουμε είναι για να καταστρέψουμε κάποιον ξενιστή, παρ’ όλα αυτά καταστρέφονται και οι φιλικοί μικροοργανισμοί με αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τα παθογόνα βακτήρια και να εμφανίζονται διάρροιες ή μυκητιάσεις.

Καθαρτικά

Είναι συχνά χορηγούμενα σκευάσματα γιατί θεωρούνται ακίνδυνα, η συχνή χρήση τους όμως μειώνει την αυτόνομη λειτουργία του εντέρου, το αδρανοποιεί, και καταστρέφει τη φυσική χλωρίδα με αποτέλεσμα να υπάρχει εξάρτηση από αυτά.

Ορμονική θεραπεία

Τα οιστρογόνα και τα αντισυλληπτικά δισκία πολλές φορές καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του οργανισμού με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνές μυκητιάσεις στην περιοχή του κόλπου.

Άλλα φάρμακα

Τα στεροειδή, προκαλούν πολλές μυκητιάσεις καθώς είναι η τροφή των μυκητών. Τα μη στεροειδή, όπως τα παυσίπονα επηρεάζουν αρνητικά τον πεπτικό σωλήνα δημιουργώντας έλκη και άλλες φλεγμονές.

Υπάρχουν τρόποι να προστατευτεί η μικροβιοχλωρίδα από τη φαρμακευτική αγωγή;

Εφόσον χρειάζεται να λάβετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, το να μην την ακολουθήσετε από φόβο μήπως συμβεί κάτι από τα παραπάνω, δεν είναι λύση. Η λύση είναι να προστατεύσετε την εντερική σας μικροβιοχλωρίδα με τη χρήση προβιοτικών. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιούνται οι επιδράσεις της φαρμακευτικής αγωγής, αυξάνεται η άμυνα του οργανισμού και πετυχαίνετε ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα!