Τα προβιοτικά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας

Curated article

Τα προβιοτικά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας

Πηγή: http://www.vitalife.gr/?p=683

 

«Στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας (ΕΛΙΓΑΣΤ 2006), 1 στους 5 Έλληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα.»

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση που αγγίζει όλο και περισσότερα άτομα. Πολλές φορές μπορεί να είναι επώδυνη και χαρακτηρίζεται από πολύ αραιές κενώσεις, μπορεί και λιγότερες από 1-2 την εβδομάδα, δυσκολία και πόνο κατά την κένωση και πολύ μικρή ποσότητα κοπράνων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη νιώθει καλύτερα ακόμα και μετά την επίσκεψη την τουαλέτα. Γενικά οι παθήσεις του εντέρου είναι καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου.

Τι θα σας βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και τη θεραπεία, όμως η αξία της πολλές φορές υποεκτιμάται από κάποιους ανθρώπους που στην ανάγκη τους να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα καταφεύγουν στη φαρμακευτική αγωγή. Η πιο συχνή επιλογή είναι η χρήση υπακτικών καθαρτικών με αποτέλεσμα ναι μεν να λύνουν προσωρινά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας αλλά στην πραγματικότητα να το επιδεινώνουν και να προκαλούν και δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η λύση είναι πολύ πιο εύκολη απ’ότι πιστεύουμε και πολύ πιο ακίνδυνη! Πολεμάμε με τα όπλα του οργανισμού και της φύσης! Προβιοτικά μέσω της διατροφής και μέσω συμπληρωμάτων!

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια όμοια με αυτά που ζουν φυσιολογικά στον εντερικό σωλήνα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός τους είναι μειωμένος σε άτομα με δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά έχει φανεί ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του γαστρεντερικού είτε καταπολεμώντας κάποιον ξενιστή, είτε θέτοντας σε ροή τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Τα πιο γνωστά προβιοτικά ανήκουν στα βακτηριακά γένη Lactobacillus και Bifidobacterium, ο τρόπος δράσης τους δεν είναι γνωστός αλλά πιθανολογείται ότι η ευεργετική τους δράση οφείλεται στην αλλαγή του pH. Το χαμηλό pH μειώνει το χρόνο κένωσης και ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου. Καλό είναι στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι τα προβιοτικά δε ρυθμίζουν μόνο τη δυσκοιλιότητα αλλά και τη διάρροια. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι λειτουργούν ως «ρυθμιστές» της ισορροπίας του γαστρεντερικού μας συστήματος, όχι μόνο όταν διαταράσσεται αλλά και για να παραμείνει υγιές.

Συμπερασματικά, η δυσκοιλιότητα έχει απλές ακίνδυνες και μη-φαρμακευτικές λύσεις, όπως είναι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά, το απαραίτητο συμπλήρωμα προβιοτικών και η συχνή φυσική δραστηριότητα, που θα αυξήσει την κινητικότητα του εντέρου!