Διατροφικές συμβουλές για την αποφυγή του τυμπανισμού και του στομαχικού φουσκώματος

Curated article

Διατροφικές συμβουλές για την αποφυγή του τυμπανισμού και του στομαχικού φουσκώματος

Πηγή: http://www.myeupepsia.gr/gr/el/bloating/#!/news:tympanismos-antimetopisi

 

«Το φούσκωμα προκαλείται όταν τα σωματίδια αερίων που σχηματίζονται από βακτήρια στον εντερικό σωλήνα επιστρέφουν στο στομάχι, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή του.»

 

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εχουν φούσκωμα παράγουν ακριβώς την ίδια ποσότητα αερίων με τους ανθρώπους δεν έχουν. Το γύρισμα των αερίων στο στομάχι είναι μια ενοχλητική και επώδυνη κατάσταση. Η ποσότητα των αερίων εξαρτάται από τη διατροφή, μπορεί όμως το φούσκωμα να μην είναι αποτέλεσμα αυτού αλλά κάποιας πάθησης, γι’ αυτό αν επιμένει θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Tips για να αποφύγετε το φούσκωμα

  • Μειώστε το λίπος που προσλαμβάνετε! Το λίπος επιβραδύνει την πέψη και το φούσκωμα διαρκεί περισσότερο. Επιλέξτε άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά και αποφύγετε τα τηγανιτά.
  • Δοκιμάστε τα προβιοτικά! Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ρυθμίζουν και την ποσότητα αερίων που παράγεται στο έντερο αλλά και τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια.
  • Μειώστε το αλάτι και τις γλυκαντικές ύλες στη διατροφή σας.
  • Αποφύγετέ τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο και τα αναψυκτικά με ανθρακικό.
  • Όταν τρώτε αργά μειώνετε την ποσότητα του αέρα που προσλαμβάνετε.
  • Αν υποπτεύεστε ότι κάποια τροφή σας προκαλεί αλλεργία ή δυσανεξία καλό θα ήταν να την αφαιρέσετε από το διαιτολόγιο σας.
  • Πιείτε αρκετά υγρά γιατί το νερό διώχνει τις τοξίνες που μπορεί να επηρεάσουν την πέψη.
  • Γυμναστείτε με ασκήσεις που καλύπτουν όλες τις μυικές ομάδες όπως περπάτημα ή τρέξιμο. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνετε τη λειτουργία του εντέρου και την αφόδευση.
  • Διατηρείστε ένα φυσιολογικό βάρος. Σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος πιέζεται η βαλβίδα του στομάχου με αποτέλεσμα να βγαίνουν αέρια.

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι να διώξετε το φούσκωμα;

Υπάρχουν κάποια βότανα που μπορεί να βοηθήσουν όπως η αλόη που περιέχει ένζυμα που βοηθάνε την πέψη. Η γλυκόριζα που βοηθάει στις στομαχικές διαταραχές. Το έλαιο μέντας που διώχνει το φούσκωμα και το χαμομήλι που είναι καταπραϋντικό και μπορείτε να το πίνετε μια φορά τη μέρα.

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές φυσικές λύσεις για να προλάβετε το φούσκωμα και να μην έχετε δυσφορία. Ακολουθήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και θα δείτε τη διαφορά!