Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Η ανεπάρκεια της μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, με πιο σημαντική αυτή της οστεοπόρωσης.
Η βιταμίνη D ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και την ισορροπία μεταξύ της αναλογίας ασβεστίου-φωσφόρου, στο αίμα. Αυτή είναι πολύ σημαντική διαδικασία για την διατήρηση του μεταβολισμού των οστών. Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί διαταραχές στα οστά. Αυτά παρουσιάζονται πιο μαλακά και πιο εύθρυπτα, ενώ μπορεί να επηρεαστεί και το σχήμα τους.
Εκτός από την επίδραση της στα οστά, συμμετέχει και στο μεταβολισμό των κυττάρων, όλου του σώματος. Έχει αντιοξειδωτική δράση και επηρεάζει σημαντικά την δυνατότητα επιβίωσης τους. Η έλλειψη της σχετίζεται με πιο αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα και ανάπτυξη νοητικών διαταραχών.
Στο αίμα μετράμε τον δείκτη 25(OH)D, ο οποίος φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα την συγκέντρωση της βιταμίνης D, στο σώμα μας. Είναι πολύ συνηθισμένο εύρημα οι πολύ χαμηλές τιμές του 25(OH)D, κάτι που είναι απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Οι φυσιολογικές τιμές για την Βιταμίνη D
Οι φυσιολογικές τιμές της βιταμίνης D είναι:
- μεγαλύτερες από 50 nmol/l (>20 ng/ml).
Ανεπάρκεια:
- μεταξύ 30-50 nmol/l (12-20 ng/ml)
Σοβαρή έλλειψη:
- κάτω από 30 nmol/l (<12 ng/ml)
παρενέργειες μπορεί να προκύψουν και από την υπερβολική συγκέντρωση που θεωρείται:
- πάνω από 125 nmol/l (>50 mg/ml)
Πως αυξάνονται οι τιμές για την Bιταμίνη D Η Βιταμίνη D παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο φως του ήλιου. Σε περιοχές που δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά ανεπάρκειας Βιταμίνης D. Παραδόξως, ανεπάρκεια παρατηρείται συχνά και σε περιοχές με αρκετή ηλιοφάνεια, όπως η χώρα μας. Η αιτία πιστεύεται ότι βρίσκεται κυρίως στην χρήση ισχυρών αντηλιακών σκευασμάτων.
Με την διατροφή ο οργανισμός μπορεί να προσλάβει σημαντικές ποσότητες Βιταμίνης D. Κατάλληλες τροφές είναι τα ψάρια, τα αυγά και τα μανιτάρια. Πολλές φορές η διατροφική πρόσληψη δεν επαρκεί και όταν υπάρχει αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, μπορεί να αναπτυχθεί ανεπάρκεια. Η ανεπάρκεια αυτή είναι συνήθως αδιάγνωστη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η πρόληψη. Η εξέταση της συγκέντρωσης στο αίμα του 25(OH)D, πρέπει να συγκαταλέγεται στις γενικές εξετάσεις. Η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, περίπου 20 λεπτά τις μεσημεριανές ώρες, είναι αρκετή. Η διατροφική πρόσληψη μέσω της διατροφής δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει την έκθεση στον ήλιο. Σε κάθε περίπτωση, το διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένο κυρίως με ζωικής προέλευσης Βιταμίνη D, δηλαδή ψάρια και αυγά. Εάν τα επίπεδα της 25(OH)D παραμένουν χαμηλά στο αίμα, πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη D3.
Το άρθρο γράφτηκε από τον
Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Στρατιωτικός Ιατρός
email: dr.rigopoulos@gmail.com, www.rigopoulosdimitrios.gr,
Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30, Αθήνα, τηλ.: 2107700211
Πηγή http://www.smarthealth.gr/vitamini-d-pos-afxanete-ston-organismo-mas/